Pravo na život: U ponedjeljak protest u Pljeviljima

Skup, koji na gradskom trgu, organiziju grupe građana i ekoloških nevladinih organizacija, pod nazivom „Pravo na život i osptanak u Pljevljima“, počeće u minut do 12 sati
1 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 21.12.2014. 10:29h

U Pljevljima će sjutra, zbog zagađenosti vazduha, biti održan protestni skup na kojem će, kako navode organizatori, biti zatražena hitna rekacija nadležnih organa i uvođenje vanrednog stanja u gradu do rješavanja ovog problema.

Skup, koji na gradskom trgu, organiziju grupe građana i ekoloških nevladinih organizacija, pod nazivom „Pravo na život i osptanak u Pljevljima“, počeće u minut do 12 sati. Skupštinski Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje predložio je Opštini Pljevlja da uvede mjere ugroženosti zbog stanja životne sredine u toj lokalnoj samoupravi.

Oni su pozvali Vladu da donese plan zašitite i saniranja životne sredine u tom gradu i Upravu za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor svih zagađivača radi zaštite zdravlja građana.

Članovi Odbora predložili su i da Ministarstvo zdravlja hitno pripremi preporuke za unapređenje kvaliteta vode u toj opštini.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine je rečeno da je zagađenje vazduha u Pljevljima »konstanta koja traje« i da ono nije ništa veće u odnosu na prethodne godine. Aktivisti nevladine organizacije Breznica ispod svih tabli sa natpisom Pljevlja na ulascima u grad postavili su juče dodatne na kojima je ispisano da se radi o kontaminiranom području na kojem građani obolijevaju od najtežih bolesti.

Predsjednik NVO Breznica Milorad Mitrović je kazao da ovom akcijom žele da ponovo upozore odgovorne u državi na probleme ove najzagađenije crnogorske opštine. "Želimo da skrenemo pažnju svima koji prolaze da se grad nalazi u beznađu, koji je u izvještaju Svjetske alijanse za zdravlje i životnu sredinu proglašen kao najzagađeniji u Evropi”, rekao je on.

Bonus video: