Podgorica: Posjekli čemprese kod Tabačkog mosta

Radnici tvrde da je potporni zid dio projekta rekonstrukcije Tabačkog mosta, na kojem su radovi stopirani
136 pregleda 6 komentar(a)
tABAČKI MOST, RADOVI, Foto: Boris Pejović
tABAČKI MOST, RADOVI, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.12.2014. 16:53h

Radnici preduzeća "Fidija" posjekli su juče dva četinara, zbog izgradnje potpornih zidova na obali Ribnice, u blizini Tabačkog mosta.

Iz preduzeća "Fidija" kazali su da se čempresi nalaze na trasi zida, čiju izgradnju finansira Agencija za izgradnju i razvoj i da su zbog toga ih posjekli.

Predstavnica nevladine organizacije "Grin houm" Ksenija Medenica pozvala je Komunalnu policiju, koji su na licu mjesta utvrdili da Agencija ima dozvolu Glavnog grada da posječe stabla.

Radnici tvrde da je potporni zid dio projekta rekonstrukcije Tabačkog mosta, na kojem je Ministarstvo kulture i održivog razvoja zaustavilo radove, a Uprava za zaštitu kulturnih dobara, na čijem čelu je Anastazija Miranović, predložila je da se objekat uvrsti u zaštićena kulturna dobra.

Agencija za izgradnju i razvoj planirala je da uloži pola miliona eura za radove na rekonstrukciji mosta, koji su počeli krajem oktobra.

Projektom je predviđeno da se kolovoz na mostu, koji je širok blizu pet metara, proširi na devet metara.

Zaustavljanje radova tražili su iz udruženja Forum Bošnjaka Crne Gore i Šeher, predstavnici Almanaha, reis Islamske zajednice Rifat Fejzić i Pozitivna Crna Gora.

Kameni most, star nekoliko vijekova, biće pod prethodnom zaštitom do kraja oktobra iduće godine, što znači da neće moći da se rekonstruiše ni u narednom periodu. Miranović je ranije rekla da su preduzeli korake na "valorizaciji" mosta, što podrazumijeva sačinjavanje elaborata koji sadrži obrazloženi stručni stab o značaju, opisu, svojstvima dobra.

Bonus video: