Bošnjak: Ne smije se kriti kuda ide novac od školarina

Neophodno je definisati način izbora i sastav, kao i nadležnosti Studentskog parlamenta, ocijenila je Bošnjak
62 pregleda 1 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branka Bošnjak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.12.2014. 16:21h

Članica Odbora za prosvjetu i nauku, docent na Univerzitetu Crne Gore Branka Bošnjak ocijenila je da način raspodjele novca koji se prihoduje od školarina na samofinasirajućim studijskim programima treba da bude detaljno propisan kako bi se omogućilo da se taj novac po tačno utvrđenoj proceduri i transparentno troši.

Ona je u komentarima i sugestijama na Nacrt novog Statuta UCG saopštila da je neophodno definisati način izbora i sastav, kao i nadležnosti Studentskog parlamenta.

”I da Upravni odbor, na predlog Senata treba daje saglasnost na Statut i druga akta Studentskog parlamenta, jer je dosadašnja praksa pokazala priličnu anarhiju i netransparentnost, koja je izazivala turbulencije unutar studentske populacije zbog nejasnih procedura i nadležnosti. Smatram i da mora postojati nadzor Upravnog odbora nad trošenjem sredstava koje Univerzitet Crne Gore daje na raspolaganje Studentskom parlamentu”, navela je Bošnjak.

Prema njenim riječima, neophodno je definisati način izbora i sastav, kao nadležnosti Asocijacije saradnika i studenta posjijediplomskih i doktorskih studija.

“Neprimjereno je da ne postoji u Statutu dio koji se odnosi na akademske slobode gdje bi se propisalo da osoblje i studenti Univerziteta Crne Gore uživaju slobodu izražavanja i udruživanja što je postojalo u važećem Statutu. Takođe smatram da treba u okviru akademskih sloboda da se naglasi da su članovi akademske zajednice dužni navesti kad javno nastupaju u ime Univerziteta, te da da su dužni da unutar UCG djeluju politički neutralno, kao i da ovoj ustanovi nije dozvoljeno političko djelovanje niti organizovanje i održavanje političkih skupova, kao ni drugih aktivnosti koje imaju u osnovi političke ili stranačke ciljeve”, poručuje Bošnjak.

Ona je navela da je nedopustivo je da ne postoji posebna stavka koja se odnosi na Univerzitetsku biblioteku već je samo pomenuta kao unutrašnja organizaciona jedinica.

”Univerzitetska biblioteka je na svim univerzitetima svijeta veoma značajna institucija, a samo je kod nas potpuno zanemarena i marginalizovana”, smatra Bošnjak.

Perić: Na saslušanje Vlahovićeve da dođu čelnici UCH i Rektorata

Poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić smatra da kontrolnom saslušanju ministarke Sanje Vlahović u ponedjeljak, a u vezi sa aktuelnom situacijom na Univerzitetu Crne Gore, treba da prisustvuju i čelni ljudi Univerziteta, odnosno Rektorata, kao i predstavnici Ekonomskog fakulteta i udruženja studenata.

“Ovo tim prije jer je samo saslušanje inicirano zbog konflikta koji se dogodio na relaciji ove dvije ustanove”, saopštio je Perić.

Bonus video: