Krenule pripreme za izradu Strategija razvoja Župe nikšićke

Projekat ''Aktivne ruralne zajednice za bolju budućnost'' finansira Evropska unija preko Mreže za ruralni razvoj Crne Gore i ALTER programa
472 pregleda 0 komentar(a)
Župa nikšićka, Foto: Svetlana Mandić
Župa nikšićka, Foto: Svetlana Mandić

U sklopu projekta ''Aktivne ruralne zajednice za bolju budućnost'', koji realizuju nevladine organizacije “Župa u srcu” i Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN), biće izražena Strategija razvoja Župe nikšićke za period 2019 – 2025, prvi dokument takve vrste u Crnoj Gori.

“Ovaj dokument će poslužiti budućim kreatorima strategija potencijalnih područja lokalnih akcijskih grupa (LAG) u Crnoj Gori i samim LAG-ovima kad budu formirani. Strategija razvoja Župe će biti vodilja i lokalnoj zajednici da sagleda svoje šanse, mogućnosti, opasnosti i prijetnje razvoju za period izrade strategije”, saopštili su iz pomenutih NVO.

Strategija, za čiju izradu su započete pripreme, biće urađena u skladu sa metodologijom Leader-a i Evropske mreže za ruralni razvoj. U njenoj izradi biće uključen Savjet za održivi razvoj Župe, koji je formiran prošle godine, odnosno čitava zajednica, organizacije, ustanove i mjesna zajednica Župa.

Projekat ''Aktivne ruralne zajednice za bolju budućnost'' finansira Evropska unija preko Mreže za ruralni razvoj Crne Gore i ALTER programa.

U sklopu pomenutog projekta biće urađena i mapa resusrsa ruralnih oblasti Nikšića, a “Župa u srcu” i DMEN su počeli sa prikupljanjem podataka

“Dio mape je vodič čijom izradom će biti unaprijeđena komunikacija građana i nevladinih organizacija sa faktorima razvoja lokalne zajednice. Podaci koji se traže odnose se na sve veće registrovane poljoprivrdne proizvođače, mala preduzeća i preduzetnike, turistička domaćinstva, NVO koji djeluju u ruralnim mjesnim zajednicama u Nikšiću”.

Riječ je o MZ Tović, Vidrovan, Grahovo, Trubjela, Krstac, Vilusi, Petrovići, Velimlje, Crni Kuk, Crkvice, Vraćenovići, Župa Nikšićka, Lukovo, Bogetići, Uzdomir, Ozrinići, pa su nosioci projekta pozvali sve aktivne nevladine organizacije koje djeluju u pomenutim MZ da im se jave kako bi nastavili pojedinačnu komunikaciju u cilju prikupljanja neophodnih informacija.

Bonus video: