Na ulascima u Pljevlja postavljeni natpisi "Opasnost- kontaminirano područje..."

"Želimo da skrenemo pažnju svima onima koji prolaze kroz grad da prolaze kroz sredinu koja se nalazi u beznađu i koja je prije dva dana u izvještaju Svjetske alijanse za zdravlje i životnu sredinu proglašena kao najzagađeniji grad u Evropi"
92 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja posteri NVO Breznica, Foto: NVO Breznica
Pljevlja posteri NVO Breznica, Foto: NVO Breznica
Ažurirano: 20.12.2014. 11:45h

Ispod svih tabli sa natpisom Pljevlja na ulascima u grad aktivisti NVO Breznica su postavili dodatne na kojima je ispisano "Opasnost- kontaminirano područje, rak i bolesti pluća- respiratori i zaštitna oprema preporučeni u ovoj oblasti".

Na tablama su istaknuti i znaci za radijacijsko-hemijsku i biološku opasnost.

U NVO Breznica se očekuje veliki odziv građana na mirni građanski protest, koji je zakazan za 22. decembra u minut do 12 na glavnom gradskom trgu, koji je organizovala ta NVO sa lokalnim organizacijama cvilnog društva.

Prema riječima direktora NVO Breznica Milorada Mitrovića ovom akcijom željeli su još jednom da skrenu pažnju odgovornih u državi i na probleme sa kojima se suočava "najbogatija i najzagađenija Opština i jedini preostali industrijski centar u Crnoj Gori".

"Želimo da skrenemo pažnju svima onima koji prolaze kroz grad da prolaze kroz sredinu koja se nalazi u beznađu i koja je prije dva dana u izvještaju Svjetske alijanse za zdravlje i životnu sredinu proglašena kao najzagađeniji grad u Evropi". Već dugi niz godina pokrećemo kampanje protiv zagađivača i tražimo odgovore na pitanja na koja država treba da da odgovor. Pljevaljsko područje obiluje prirodnim i rudnim potencijalom, ali je i pored toga najsiromašnija Opština u regionu. Pljevlja bilježe neslavne rekorde u prijevremanim smrtima, suicidima, ogromnom broju ljudi koji su oboljeli od najtežih bolesti. Ovakav ekspoatatorski, drzak i bezočan odnos države i svih drugih prema jednom gradu i narodu je nezabilježen u novijoj istoriji", rekao je Mitrović.

On je dodao da je grad jadan u ekonomskom kulturnom i svakom drugom pitanju, te da je neshvatljivo da je grad sa ogromnim prirodnim potencijalom spao na kasabu i postao lider po zagađenju u Evropi.

Mitrović je kazao da je najgore od svega što se ne nazire kraj daljem propadanju i mukama Pljevljaka.

Bonus video: