Stigla krivična prijava: Rašidov DNK loš za bedeme

Nakon što je započeto postavljanje metalnih držača dužine 1,4 metara, koji su učvršćivani u zidine metalnim šrafovima, reagovali su mještani i pozvali inspekciju
57 pregleda 8 komentar(a)
Stari grad, Foto: Vuk Lajović
Stari grad, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.12.2014. 20:29h

Novogodišnja ukras postvaljen po obodu starogradskih bedema, poklon svjetskog dizajnera Karima Rašida, moraće biti uklonjen, a zidine, oštećene usljed montiranja više od 50 metalniih držača, vraćena u prvobitno stanje. To se navodi u rješenu koje je juče opštinskom Sekretarijatu za gradsku infrastrukturu i ambijent, dostavio glavni inspektor Uprave za zaštitu kulturnih dobara, nakon što je po prijavi građana o devastaciji zidina izašao na lice mjesta.

Iluminacija je postavljena u obliku dvostrukog niza svjetlećih cijevi, na fasadi prema Pizani, trgu Budvanskih slikara pa sve do posljednje kule prema Brijegu od Budve, u dužini od 250 metara i zbog forme svjetlećih elemenata ukras nosi naziv DNK . Projekat ukrašavanja grada vodi Sekretarijat za gradsku infrastrukturu i ambijent.

Nakon što je započeto postavljanje metalnih držača dužine 1,4 metara, koji su učvršćivani u zidine metalnim šrafovima, reagovali su mještani i pozvali inspekciju.

„Iluminacija je postavljena bez saglasnosti, odnosno konzervatorskih uslova. Nakon prijava izašli smo na teren, inspektor i stručnjak za konzervaciju i arhitekturu Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Iz Opštine nam je predočeno da se radi o događaju koji ima društveni i turistički značaj, ali zakon se mora poštovati. Donijeli smo rješenje da se ukloni iluminacija. Tražili smo da naš stručnjak za konzervaciju prisustvuje tom činu, kako bi se zidine vratile u prvobitno stanje“, naveli su u inspekciji. Oni su dodali da je zakon precizan i da je rok da se vrati u pređašnje stanje do 30 dana. Sekretar za gradsku infrastrukturu i ambijent Nikola Divanović je kazao da ukrasi nijesu devastirali bedeme.

"Ukrasi na bedemima će u narednih par dana da zasijaju sa ciljem da obraduju građane i dočekaju turiste za praznike. Vrijeme je da svi shvatimo značaj ambijentalnog brendiranja kao doprinosa stvaranju konkurentske prednosti. Nije više dovoljno imati tek komunalni red ukoliko pretendujete da budete turistička destinacija. Na tom putu očekujem podršku nadležnih institucija!”, kazao je Divanović.

Bonus video: