Crnovršanin: Ukidanje viznog režima najvidljiviji efekat napretka Crne Gore i Zapadnog Balkana

U Crnoj Gori, kako je naveo, trenutno 365,5 hiljada osoba posjeduje važeći pasoš, 528,3 hiljade važeću Ličnu kartu i oko 261 hiljdu važeću vozačku dozvolu
2 komentar(a)
Abid Crnovršanin, Foto: Arhiva "Vijesti"
Abid Crnovršanin, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.12.2014. 18:02h

Ukidanje viznog režima najvidljiviji efekat je napretka, ne samo Crne Gore, već i država zapadnog Balkana, u naporima za pridruživanje Evropskoj uniji (EU), ocijenjeno je na današnjoj svečanosti povodom obilježavanja pet godina vizne liberalizacije.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, Abid Crnovršanin, kazao je da je vizna liberalizacija, kao jedan od najznačajnih procesa i rezultata postignutih u okviru evropskih integracija, ostvarena kao dijalog između nadležnih tijela Evropske komisije i nadležnih organa Crne Gore.

„Ovaj proces je doprinio ne samo ukidanju viza, već i dostizanju odgovarajućih standarda u različitim oblastima pravde, slobode i bezbjednosti“, rekao je Crnovršanin.

Prema njegovim riječima, odluka Savjeta ministara EU, donijeta prije tačno pet godina, predstavljala je i konkretnu poruku da članice Unije i Šengen zone Crnu Goru smatraju istinskim partnerom, kao i da je međusobno povjerenje na visokom nivou.

„Zadovoljstvo mi je što mogu istaći da je upravo ukidanje viznog režima najvidljiviji efekat napretka, ne samo Crne Gore, već i država Zapadnog Balkana u naporima za pridruživanje Evropskoj uniji“, kazao je Crnovršanin.

On je kazao da je, povodom pet godina vizne liberalizacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova omogućilo mladima koji danas navršavaju 18 godina i imaju crnogorsko državljanstvo, da kao poklon dobiju besplatne pasoše.

„Dvadeset i četiri mlade osobe danas slave punoljetstvo, a njih devet do danas nema pasoš“, precizirao je Crnovršanin.

On je dodao da je od 2008. godine u Crnoj Gori do sada personalizovano 394,5 hiljada pasoša, gotovo 582 hiljade ličnih karata i 329,7 hiljada vozačkih dozvola.

U Crnoj Gori, kako je naveo, trenutno 365,5 hiljada osoba posjeduje važeći pasoš, 528,3 hiljade važeću Ličnu kartu i oko 261 hiljdu važeću vozačku dozvolu.

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Predrag Stamatović, kazao je da je u temelje EU usađena je ideja o slobodnom protoku robe, ljudi i kapitala.

„Devetnaestog decembra 2009. godine, Crna Gora je definitivno položila taj ispit“, rekao je Stamatović.

Kako je naveo, vizna politika, azil, migracije i integrisano upravljanje granicama, samo su neke od oblasti kojima zemlje Šengena i EU pridaju veliki značaj.

„Crna Gora je 2010. godine dobila status kandidata, a dvije godine kasnije smo otpočeli pregovore o pristupanju sa EU. Danas, 2014. godinu završavamo sa 16 otvorenih poglavlja, od čega su dva privremeno zatvorena“, naveo je Stamatović.

On je čestitao mladima koji su danas dobili besplatne pasoše „uz želju da ti pasoši prošetaju svim meridijanima“.

Bonus video: