Vlada ključna adresa za ublažavanje posljedica željezničke nesreće na Bioču

Vojinović je uputio apel predsjedniku Vlade, Dušku Markoviću, da upriliči prijem članova NVO, kako bi razgovarali o dokazima koji su iznijeti povodom tog slučaja
235 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnjeg presa, Foto: PR Centar
Sa današnjeg presa, Foto: PR Centar

Predstavnici nevladine organizacije (NVO) Voz neprebola apelovali su na predsjednika Vlade, Duška Markovića, da ih primi da bi, kako su saopštili, razgovarali o dokazima koji su iznijeti povodom željezničke nesreće na Bioču.

Predsjednik NVO ,,Voz neprebola – Bioče 2006“, Goran Vojinović, istakao je da je ključna adresa za uvažavanje i riješavanje svih problema nastalih uslijed tragične nesreće Vlada Crne Gore.

„Vlada nam je, na naš zahtev koji smo uputili 26. juna prethodne godine, odgovorila 25. decembra, da je naš zahtjev proslijeđen Ministarstvu saobraćaja Crne Gore. Mišljenja samo da to Ministarstvo ne može ni blizu odgovoriti našim zahtjevima i potrebama“, ocijenio je Vojinović.

On je kazao da je za riješavanje problema i ublažavanje posljedica, potrebno djelovanje Ministarstva zdravlja, Ministarstva socijalnog rada i staranja, Ministarstva prosvjete, kao i Ministarstva pravosuđa.

Vojinović je uputio apel predsjedniku Vlade, Dušku Markoviću, da upriliči prijem članova NVO, kako bi razgovarali o dokazima koji su iznijeti povodom tog slučaja.

On je rekao da priloženi dokazi nisu dovoljni Tužilaštvu, koje nema interes da, kako je ocijenio, obnovi sudski postupak vezan za tragediju na Bioču.

„Jedan od najvećih dokaza ove sramotne odluke, da se samo jedan čovjek osudi, i to na šest godina, jeste činjenica da je Drobnjak za svakog poginulog osuđen na mjesec i po zatvorske kazne. Ukoliko bi se izrečena kazna podijelila sa brojem povrijeđenih putnika, taj čovjek bi bio osuđen samo na nekoliko dana“, kazao je Vojinović.

Vojinović je pozvao Vrhovnog državnog tužioca, Ivicu Stankovića i Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, da otvore slučaj tragedije na Bioču, kako bi se, kako je naveo, utvrdile zloupotrebe, korupcije i odgovorna lica.

Član Upravnog odbora NVO ,,Voz neprebola – Bioče 2006“, Vesko Vlahović, kazao je da su predstavnici te NVO, nakon 12 godina, primljeni u kabinet predsjednika države i predsjednika Skupštine Crne Gore.

„Tom prilikom smo ponovili zahtjeve i ciljeve, koji su sadržani u Statutu NVO, a to je utvrđivanje istine o tragediji i rješavanje statusa porodica nastradalih i preživjelih putnika“, naveo je Vlahović.

On je rekao da je zvanični stav Crne Gore, neposredno nakon nesreće, bio da je to tragedija cijele države, a da je, kako je naveo, obećana pomoć porodicama stradalih i preživjelim putnicima.

„Od obećanja da će se pomoći, malo je toga urađeno, iako ne možemo reći da nije ništa urađeno. Ona su data, ali u velikom procentu su ostala samo obećanja, udaljavajući se od onih kojima je to obećano“, istakao je Vlahović.

On je kazao da su posljedice nesreće brojne, zbog kojih je, kako je pojasnio, premašen zvanični broj preminulih putnika.

„Preživjelim putnicima je, u određenom broju slučajeva, konstatovano da je promijenjena struktura ličnosti. Broj nastradalih putnika zvanično je 47, ali nisu uzeti u obzir primjeri onih koji su upravo zbog posljedica udesa i povreda preminuli u kasnijem periodu“, rekao je Vlahović.

Sekretar NVO ,,Voz neprebola – Bioče 2006“, Hivzo Topuzović, saopštio je da će se godišnjica tragedije obilježiti, kao i prethodnih godina, u Bijelom Polju i na Bioču.

„Godišnjica će se obilježiti 22. januara u Bijelom Polju, a 23. na Bioču. Organizovan je prevoz članova udruženja, iz Podgorice za Bijelo Polje u osam sati, ispred Hrama. Polaganje cvijeća biće upriličeno u pet do 12, na spomen obilježju nastradalim u željezničkoj nnesreći, a potom i na spomen obilježju stradaloj djeci iz Bugarske“, kazao je Topuzović.

On je rekao da je prevoz za Bioče organizovan iz Bijelog Polja ispred autobuske stanice u osam sati i 30 minuta, a iz Podgorice u deset sati ispred Hrama.

„Očekujemo da se željeznički saobraćaj na Bioču obustavi u ovo vrijeme i da se ne oglašavaju sirene“, poručio je Topuzović.

Bonus video: