Čeka se samo snijeg: U ski centru Vučje otvorena zimska turistička sezona

Ski centar „Vučje“ za ovu sezonu ponudio je i niže cijene u odnosu na prethodnu godinu, pa će izdavanje ski opreme koštati osam eura, sanki četiri eura, dok je cijena ski pasa za veliku stazu deset, a za djecu pet eura. Cijene smještaja kretaće se od 20 do 35 eura
94 pregleda 5 komentar(a)
Ski centar Vučje, Foto: Svetlana Mandić
Ski centar Vučje, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.12.2014. 18:59h

U nadi da će se uskoro zabijeljeti padine Krnova u ski centru „Vučje“, dvadesetak kilometara od Nikšića, danas je zvanično otvorena zimska sezona.

Ranko Jovović, direktor „Kom komerca“, kompanije u sklopu koje već sedam godina posluje ski centar „Vučje“, iznio je i novine koje je pomenuti turistički centar pripremio za ovogodišnju zimsku sezonu.

„Ove godine smo prvi put ušli u priču sopstvene škole skijanja i dobili smo sve licence skijaškog saveza. Put od Nikšića prema Vučju će kao i ranijih godina biti uvijek prohodan, ali je novitet što će biti otvoren put od Vučja prema Kruševicama i Šavniku, pa će gosti u toku dana moći da obiđu sva tri skijališta – Savin kuk, Javorovača i Vučje“, istakao je Jovović.

Ski centar „Vučje“ za ovu sezonu ponudio je i niže cijene u odnosu na prethodnu godinu, pa će izdavanje ski opreme koštati osam eura, sanki četiri eura, dok je cijena ski pasa za veliku stazu deset, a za djecu pet eura. Cijene smještaja kretaće se od 20 do 35 eura.

Ovogodišnji partner ski centra „Vučje“ je ambasada Mađarske, a gosti su danas imali priliku da se bliže upoznaju sa mađarskom gastronomijom.

„Biće ovo prilika da kod mađarskih turista promovišemo ski centar, Crnu Goru kao turističku destinaciju, ali i da se mađarski proizvodi nađu na crnogorskom tržištu“, kazao je Jovović.

Ambasador Mađarske Kristijan Poša potrudio se da što je moguće bolje predstavi zemlju iz koje dolazi. Kada je gastronomija u pitanju većina mađarskih proizvoda već se nalazi na tržištu Evropske unije, arapskih država, Japana i Južne Koreje, a Poša se nada da će se proizvodi iz Mađarske u kratkom roku naći i na tržištu Crne Gore.

Pohvalio se i podatkom da će rast bruto nacionalnog dohotka ove godine u Mađarskoj biti najveći u Evropskoj uniji, između 3,2 i 3,4, da je prošle godine izvoz u mađarskom agraru iznosio preko osam milijardi eura, kao i da je ove godine na aerodrom u Budimpešti sletjelo devet miliona putnika, iako ta zemlja više od dvije godine nema svoju nacionalnu avio kompaniju.

"Prošle godine 44 miliona turista je posjetilo Mađarsku, od čega je 70 odsto turista ostalo između jedan i tri dana. Ukoliko želite da budete važna turistička destinacija potrebno je da imate dobru infrastrukturu“, kazao je Poša.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović obećao je da će lokalna uprava i njena preduzeća pružiti svu pomoć kako bi ski centar uspješno poslovao, a to se prije svega odnosi na prohodnost do Vučja i njegovu promociju preko lokalne turističke organizacije.

Emil Kukalj iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) kazao je da je ski centar „Vučje“ pravi primjer dobro usmjerenih sredstava domaćeg investitora i uspješnog porodičnog biznisa.

„Projekti ovog tipa daju kvalitet ne samo lokalnom okruženju nego su prepoznati i u međunarodnom okruženju a doprinose i razvoju integralnog turističkog proizvoda“, kazao je Kukalj.

Naredne godine izgradnja vještačke akumulaciju

Iako se akumulacija na Vučju, koji ima problema sa vodosnabdijevanjem, najavljuje godinama možda će 2015. biti odlučujuća.

„Kapitalnim budžetom države za narednu godinu obezbjeđeno je 350.000 eura za izgradnju vještačke akumulacije na Vučju koja će puno značiti ne samo mski centru, jer će moći da topovima obezbijedi snijeg u danima kada ga nema dovoljno, već i poljoprivrednicima iz ovog kraja“, kazao je Grbović.

Bonus video: