Opština Pljevlja da uvede mjere ugroženosti zbog stanja životne sredine

Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje pozvao Vladu da donese plan zašitite i saniranja životne sredine u tom gradu i Upravu za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor svih zagađivača u toj lokalnoj samoupravi u cilju zaštite zdravlja građana
71 pregleda 6 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 18.12.2014. 14:59h

Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje predložiće Opštini Pljevlja da uvede mjere ugroženosti zbog stanja životne sredine u toj lokalnoj samoupravi, odlučeno je na sjednici tog skupštinskog tijela.

Članovi Odbora razmatrali su stanje životne sredine u Pljevljima, i usvojili predlog poslanika Demokratskog fronta (DF) Strahinje Banovića da u tom gradu budu uvedene mjere ugroženosti.

Oni su pozvali Vladu da donese plan zašitite i saniranja životne sredine u tom gradu i Upravu za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor svih zagađivača u toj lokalnoj samoupravi u cilju zaštite zdravlja građana.

Članovi Odbora predložili su i da Ministarstvo zdravlja hitno pripremi preporuke za unapređenje kvaliteta vode u toj opštini.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Ervin Spahić, kazao je da srednje dnevno prekoračenje zagađenja vazduha ove godine nije ništa lošije nego što je bilo ranijih godina.

"Tako da smo 2009. imali prekoračenje 89 dana, 2010. 162 dana, 2011. 193 dana, 2012. 217 dana, prošle godine 170, a ove godine bez decembra 156 dana. Što znači da u ovih 30 dana bude prekoračenje, neće situaciju biti gora nego 2012.godine", precizirao je on.

Spahić je kazao da je više faktora uticalo da je u Pljevljima ovakva situacija, ukazujući da je u zimskom periodu povećan broj individualnih ložišta, "koja u najvećoj mjeri utiču na zagađenje vazduha".

On je rekao da je dobio podatke iz termoelektane Pljevlja (TE) o zagađenju vazduha, pojašnjavajući da od 24. novembra do 7.decembra TE nije radila zbog pripreme za zimsku sezonu.

"U tom periodu, kad TE nije radila, 28. novembra je najveće zagađenje u Pljevljima. To znači da glavni uzročnik nije TE", kazao je Spahić.

Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu, Ivana Vojinović, podsjetila je da je 2010. u Crnoj Gori postavljeno sedam mjernih stanica za praćenje kvaliteta vazduha, navodeći da se dvije stanice nalaze u Pljevljima.

"Pozicija jedne od tih mjernih stanica u Pljevljima nije adekvatna standardima Evropske unije i ne pokazuje validne podatke koncentracije zagađujućih materija u vazduhu. Ona se nalazi u blizini najveće gradske kotlarnice", ukazala je Vojinović.

Ona je objasnila da problem zagađenja u Pljevljima potiče od kontinuiranog korišćenja fosilnih goriva u industriji i individualnim domaćinstvima, navodeći da na taj problem utiču i nepovoljni meteorološki uslovi.

Vojinović smatra da je ključna mjera koja bi uticala na poboljšanje kvaliteta vazduha infrastrukturna mjera u projektu toplifikacije, koja predvođa izgradnju drugog bloka TE Pljevlja.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Vladislav Bojović, kazao je da stanovnicima Pljevalja nije ugroženo samo zdravlje, nego i prava na život.

"Ako je već saopšten podatak da je 270 dana vazduh u Pljevljima zagađen, onda je jasno da individualna ložišta, koja se koriste u zimskim mjesecima, nisu ključni i glavni zagađivač u toj opštini, već su to pored tih ložišta i kotlarnica, Rudnik uglja i TE", rekao je on.

Bojović je pozvao Skupštinu da se ujedini oko tog pitanja, jer se, kako je naveo, radi o životno važnom pitanju u opštini Pljevlja, "pitanju opstanka tog grada".

On je kazao da se, pored vazduha, pojavio i problem zagađenosti vode. »Voda u pljevaljskom Vodovodu od 3. decembra nije bezbjedna ni upotrebljiva za održavanje higijene«.

"Da li i trebamo da čekamo da se desi da ponovo neka beba umre, neko dijete oboli, zbog nehigijene, jer nemamo vodu koja može da se koristi za higijsenske potrebe, pa da onda država reaguje", upitao je Bojović.

On smatra da su obećanja predstavnika državnih organa "u magli baš onoliko, koliko su u magli Pljevlja".

"Pljevljaci ne žele strategije, toga su se nagledali, već žele konkretne mjere i aktivnosti", poručio je Bojović.

On je ukazao da u predloženom budžetu za narednu godinu nije predviđen novac za problem vodosnabdijevanja u Pljevljima, "niti za početak realizacije toplifikacije grada-rješavanja zagađena vazduha".

Bojović je predložio Odboru zaključke da bude uvedeno vanredno stanje u opštini Pljevlja, da nadležna ministarstva po hitnom posupku sačine predlog konkretnih mjera i aktivnosti koje će se preduzeti za zaštitu stanovnika Pljevalja u periodu vanrednog stanja.

"Zahtijevamo da Vlada po hitnom postupku donese odluku o finasiraju projekta toplifikacije Pljevalja i pristupi njegovoj realizaciji. Pozivamo Skupštinu i Vladu da utvrde izmjene u Predlogu budžeta za narednu godinu da se nađe novac za vodosnabdijavanje", kazao je on.

Državni sekretar za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Daliborka Pejović, poručila je da se ne upire stalno prst prema Vladi i ministarstvima, navodeći da je u Zakonu o životnoj sredini predviđeno da lokalna samuprava može u svakom trenutku da proglasi stanje ugroženosti.

"I da shodno tome, odredi mjere, načine i mehanizme kako da se to pokrene. Ukoliko se radi o cijeloj teritoriji Crne Gore, to može uraditi Ministartarstvo, a ako je riječ o prekograničnom uticaju, to može da uradi Vlada", objasnila je ona.

Predstavnica Agencije za zaštitu životne sredine, Lidja Šćepanović, kazala je da je zagađenje vazduha u Pljevljima "konstanta koja traje" i da ono nije ništa veće u odnosu na prethodne godine.

Ona je kazala da je bila iznenađena kada je kontaktirala Institut za javno zdravlje da im traži rezultate vode za piće, i da je iz te ustanove dobila odgovor da to ne rade oni, već laboratorija u Užicu.

Filip Vuković (DPS): U Pljevljima nije ni približno opasno kao što se priča

Predstavnik Hidrometeorološkog zavoda, Branko Micev, rekao je da tri smjernice utiču na zagađenje vazduha u Pljevljima - TE, individualna ložišta i saobraćaj.

On je predložio za poboljšanje kvaliteta vazduha da TE radi sa filterom, da se izvrši restitucija individualnih ložišta na centralna i da saobraćaj bude redukovan.

Bulajić je ocijenio da bi se toplifikacijom Pljevalja u velikoj mjeri riješili problemi u tom gradu, navodeći da se tu javlja drugi problem- što je toplifikacija vezana za izgradnju drugog bloka TE.

"Država mora da pravi drugi blok TE i da završi priču oko toplifikacije", smatra on.

Poslanik Socijalističke narodne partije, Darko Šarančić, kazao je da lokalna vlast nije imala mogućnost da poboljša stanje životne sredine u Pljevljima bez podrške države.

"Sveukupna politika Vlade prema Pljevljima i prema pitanju životne sredine mora da se mijenja iz osnova", ocijenio je on.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Filip Vuković, smatra da u Pljevljima nije "ni približno opasno kao što se priča".

Bonus video: