Pljevlja: Lokalna uprava nakon 15 dana dopremila cistjerne pitke vode

Voda se distribuira iz tri cistjerne na parkingu iza zgrade Pošte Crne Gore, u naselju Ševari kod zgrade starog saveza i po potrebi u naseljima Guke ili Kupusište.
0 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Kabinet predsjednika Opštine
Mirko Đačić, Foto: Kabinet predsjednika Opštine
Ažurirano: 17.12.2014. 17:22h

Iako građani Pljevalja već 15-ak dana ne mogu da upotrebljavaju vodu iz gradskog vodovoda, odgovorni u lokalnoj upravi tek danas su dopremili prve cistjerne pitke vode iz žabljačkog vodovoda.

Voda se distribuira iz tri cistjerne na parkingu iza zgrade Pošte Crne Gore, u naselju Ševari kod zgrade starog saveza i po potrebi u naseljima Guke ili Kupusište.

O problemima u vodosnabdijevanju grada predsjednik opštine Mirko Đačić razgovarao je sa sanitarnim ispektorima Oliverom Lučić- Miler i Milošem Šarcom i načelnicom Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Pljevlja dr Biljanom Stošić- Čarkilović.

"Ozbiljni problemi u vodsnabdijevanju Pljevalja javili su se krajem prvog vikenda u decembru kada je došlo do ekstremne mutnoće vode zbog čega je Zdravstveno sanitarna inspekcija u saradnji sa Higijensko-epidemiološkom službom 8. decembra dala nalog da se dotok vode iz akumulacije Otilovići u postrojenje Pliješ svede na minimum te da se u sistem priključi ranije isključeno vodoizvorište Bezarska vrela. Ovo vodoizvorište je iz sistema vodsnabdijevanja isključeno 24. oktobra po prijavi JP Vodovod zbog navodnog prisustva nafte u vodoizvorištu. Rađenim analizama Instituta za javno zdravlje Podgorica i Zavoda za javno zdravlje Užice utvrđeno je da je voda sa vodoizvorišta Bezarska vrela bila potpuno fizičko-hemijski ispravna sa aspekta prisustva mineralnih ulja", saopšteno je iz kabineta Đačića.

Naglašeno je da se redovno rade analize vode gradskih vodovoda u Pljevljima i to svakih sedam dana u okviru redovnih aktivnosti JP Vodovod i obavlja ih Zavod za javno zdravlje Užice, a periodično i Institut za javno zdravlje Podgorica, čije se analize očekuju ovih dana. Voda je, prema posljednjim nalazima, i dalje higijenski neispravna i može se koristiti samo za tehničke potrebe.

Na sastanku je ocijenjeno da u ovom trenutku nema pojave epidemije crijevno- zaraznih bolesti te da je broj pacijenata sa takvim simptomima koji su se obraćali JZU Dom zdravlja Pljevlja na uobičajenom nivou.

Bonus video: