Pooštreni uslovi za izbora direktora policije

Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, kazao je nakon sjednice Vlade, da se izmjene Zakona o MUP-u uvode kako bi se unaprijedila profesinolanost službenika koji obavljaju te visoke funkcije
3 komentar(a)
Uprava policije, Foto: Boris Pejović
Uprava policije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.12.2014. 14:40h

Uslovi za izbor direktora policije i njegovih pomoćnika biće pooštreni, predviđeno je Predlogom izmjena Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), koji će sjutra razmatrati članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu. Predlog Zakona utvrdila je Vlada na sjednici krajem novembra.

Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, kazao je nakon sjednice Vlade, da se izmjene Zakona o MUP-u uvode kako bi se unaprijedila profesinolanost službenika koji obavljaju te visoke funkcije.

Prema njegovim riječima, budući direktor policije mora imati 15 godina radnog iskustva sa visokom stručnom spremom, od čega najmanje pet godina na rukovodećim pozicijama u policiji, sudstvu, državnom tužilaštvu ili Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB).

"Za pomoćnike direktora policije mogu biti izabrani službenici koji imaju deset godina radnog iskustva sa visokom stručnom spremom, od čega najmanje tri godine na rukovodećim pozicijama u policiji, sudstvu, državnom tužilaštvu ili ANB", naveo je Konjević.

Kako je obrazložio, novim zakonom se širi kadrovska baza, ali i jača profesionalnost tih funkcija.

Regulisana je, kako je kazao, i dodatna zaštita službenika policije za slučajeve napada na njih kada nijesu na dužnosti.

Prema njegovim riječima, izmjenama se predviđa da bez posla ostaju policajci koji su u postupku pred sudom proglašeni odgovornim i osuđeni na kaznu zatvora preko šest mjeseci, odnosno na uslovnu ili kaznu zatvora za krivična djela sa obilježjima korupcije.

Predviđeno je da svi koji se zaposle u bilo kom sektoru policije moraju proći obaveznu obuku.

Bonus video: