Želimo i podatke o dugogodišnjem uticaju zagađenja na zdravlje građana

Modeliranje je pokazalo da postojeći blok termoelektrane shodno svojim emisijama gasova i postojećim karakteristikama godišnje izazove 270 prijevremenih smrti, 19.000 slučajeva astme i drugih respiratornih problema, kao i ekonomsku stetu od degradacije životne sredine i troškova liječenja od 234 miliona eura na godišnjem nivou
55 pregleda 1 komentar(a)
Pljevlja, Termoelektrana, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Termoelektrana, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 17.12.2014. 12:35h

Nevladine organizacije Breznica, Grin Houm i MANS pozdravili su odluku da se u Skupštini pokrene rasprava o katastrofalnoj ekološkoj situaciji i enormnom zagađenju vazduha u Pljevljima.

“Naše organizacije su još 24. novembra podnijele predstavku Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiran kojom je traženo kontrolno saslušanje ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića i direktora Agencije za zaštitu životne sredine, Centra za ekotoksikološka ispitivanja, Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Pljevlja Ervina Spahića, Nade Medenice, Bobana Mugoše i Ilhana Tusumovića, kaže se u zajedničkom saopštenju.

Oni su naveli da je inicijativa motivisana željom da se podstaknu državne institucije da se uključe u što hitnije rješavanja brojnih ekoloških problema u Opštini Pljevlja kao i da utvrde i objave precizne podatke o dugogodišnjem negativnom uticaju zagađenja na zdravlje građana.

“Naše organizacije su podsjetile članove odbora na decenijski kontinuiran propust Vlade Crne Gore da sprovede konkretne korake u zaštiti životne sredine i zdravlja građana ove Opštine. Problem zagađenja vazduha u Pljevljima je izražen već duže vrijeme i smatramo da su nadležne institucije još ranije morale reagovati i sprovesti adekvatne mjere za smanjenje zagađenja. Nažalost, bilo je potrebno da situacija u Pljevljima poprimi karakteristike ekološke katastrofe da bi neko obratio pažnju na konstantna upozorenja civilnog sektora i građana na teške posljedice iskopavanja i spaljivanja uglja za potrebe proizvodnje električne energije i grijanja.

Usljed nedostatka ozbiljnih analiza o uticaju zagadjenja vazduha na zdravlje Pljevljaka Grin Houm je u saradnji sa ekspertima iz Instituta za javno zdravlje i Greenpeace jos 2013 uradila niz analiza koristeći se sofisticiranim softerskim prediktivnim modelom koji je razvio univerzitet u Štutgartu da procijeni dosadašnji negativni uticaj zagađenja na zdravlje kao i uticaj eventualne izgradnje drugog bloka TE Pljevlja.

Modeliranje je pokazalo da postojeći blok termoelektrane shodno svojim emisijama gasova i postojećim karakteristikama godišnje izazove 270 prijevremenih smrti, 19.000 slučajeva astme i drugih respiratornih problema, kao i ekonomsku stetu od degradacije životne sredine i troškova liječenja od 234 miliona eura na godišnjem nivou.

Pored toga, modeliranje rađeno za drugi blok termoelektrane pokazalo je da i ovaj blok iako bi bio gradjen po tehničkim parametrima zadatim od strane Vlade i predviđenim emisijama gasova, mogao izazvati 16 prijevremenih smrti godišnje, odnosno za ukupno predviđeno trajanje rada novog bloka termoelektrane u Pljevljima taj broj iznosi 622 prijevremene smrti. Ekonomske stete na osnovu ovoga modela su procijenjen na 75 milona eura godišnje.

Iako smo ove podatke i analize dostavili na sve relevantne adrese i organizovali niz događaja i rasprava na temu zagađenja i uticaja na zdravlje, dosada nije bilo nikakve reakcije nadležnih što govori o neozbiljnosti i nedostatka volje i odlučnosti da se ovim problemom pozabave na pravi način.

Imajući u vidu da se pored ovako alarmatnih podataka o zagađenju i uticaju na zdravlje planira i dalji nastavak korištenja uglja u pljevaljskom basenu za period od najmanje 40 godina, a da nikakvi podaci o projektu i njegovom uticaju nijesu poznati i dostupni javnosti, obaveza parlamenta je da već sada razmotri posljedice zagađenja životne sredine na zdravlje građana Pljevalja, kao i da urgira da se što hitnije objave svi dostupni podaci i analize kako o zagađenju, tako i o uticaju na zdravlje”, kaže s eu saopštenju.

Bonus video: