Opštini Herceg Novi 2,3 miliona eura od Azmonta

Projekat Portonovi u Kumboru, na mjestu bivše kasarne Vojske SFRJ i CG, biće završen, kako je ranije najavljeno, do početka 2017. godine
151 pregleda 0 komentar(a)
Kumbor, Foto: Slavica Kosić
Kumbor, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.12.2014. 14:29h

Kompanija Azmont koja u Kumboru gradi One&Only turistički kompleks Portonovi uplatila je Opštini Herceg Novi 2,3 miliona eura za naknadu za opremanje građevinskog zemljišta.

"Ugovorom Opština se obavezala da će uplaćena sredstva biti namjenski iskorišćena za izgradnju kapitalnih investicija u infrastrukturi. A to su, kako se u ugovoru navodi, sredstva za učešće Opštine u izgradnji kanalizacionog kolektora, fabrike za preradu otpadnih voda i sredstva za izradu projektne dokumentacije i početak gradnje sanitarne deponije Duboki do na Ublima", pojasnio je Radovan Božović načelnik sekretarijata za finasije.

Predstavnici Azmonta smatraju da su ove strateške investicije preduslov za uspješnu realizaciju njihovog projekta.

Po riječima Božovića dio sredstava će na osnovu Odluke o budžetu i obaveza koje ima novoformirano preduzeće koje vodi investiciju izgradnje kanalizacionog i vodovodnog sistema biti usmjerena kao učešće Opštine u tom projektu. Preostali dio će ostati za realizaciju ostalih projekata.

Nakon uplate, realizacija budžeta za 2014. godinu se osjetno popravila, a došlo je i do velikih izmjena u Nacrtu budžeta za 2015.

Planirani iznos prihoda budžeta za 2015. je 14.970.000 evra i on će uskoro biti predočen javnosti.

U njemu je predviđena i druga faza uplate naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta za kompleks Portonovi u iznosu od dva miliona eura.

"S obzirom na ozbiljnost kojom je Azmont Investment pristupio ovom poslu ubjeđeni smo da će i ta sredstva po osnovu građevinske dozvole za drugu fazu kompleksa biti uplaćena. Uvjereni smo da rade na najkvalitetniji način. Osnovni zadatak opštine i Azmonta u narednom periodu je usaglašavanje Generalnog ugovora kojim treba da se na najbolji način definišu sva pitanja u vezi sa komunalnim opremanjem i uređenjem prostora. Da bi sve preuzete obaveze bile ispoštovane poželjno bi bilo da SO usvoji odluku o budžetu za 2015. u toku januara", poručio je Božović.

Azmont je od Ministrastva održivog razvoja i turizma zatražio izdavanje građevinske dozvole za početak izgradnje prve faze luksuznog rizorota u Kumboru. Dozvola se očekuje za nekoliko dana.U toj kompaniji se nadaju da će do Nove godine početi betzonske radove na izgradnji Donjeg sela u rizortu.

Portonovi do početka 2017.

Projekat Portonovi u Kumboru na mjestu bivše kasarne Vojske SFRJ i CG biće završen do početka 2017. godine, kazao je početkom septembra na konferenciji za novinare izvršni direktor Azmont Investmentsa Server Birkan.

Projekat "Portonovi" zvanično je započeo u avgustu prošle godine, rušenjem 80 objekata na prostoru nekadašnje kasarne “Orjenski bataljon”, kao i veoma opsežnom pripremom terena za gradnju.

Planom je predviđena izgradnja 550 rezidencijalnih vila, 150 komercijanih prostora, 1.200 parking mjesta, pijace, sportski i spa kompleksi, investicione vrijednosto pola milijarde eura.

Bonus video: