Camović: Zaposleni u medijima nedovoljno upoznati o njihovim pravima

Ona je rekla da je da ta radnička organizacija, u saradnji sa Institutom za medije, organizovala krajem novembra i u prvoj polovini decembra tri jednodnevna seminara o osnovama sindikalizma i načinima ostvarivanja prava iz radnog odnosa
0 komentar(a)
Marijana Camović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Marijana Camović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.12.2014. 15:12h

Zaposleni u medijima nijesu dovoljno upoznati o pravima na radnom mjestu, iako su po pravilu najinformisaniji dio stanovništva, kazala je predsjednica Sindikata medija, Marijana Camović.

Ona je rekla da je da ta radnička organizacija, u saradnji sa Institutom za medije, organizovala krajem novembra i u prvoj polovini decembra tri jednodnevna seminara o osnovama sindikalizma i načinima ostvarivanja prava iz radnog odnosa.

U tim seminarima je, kako je precizirala Camović, učestvovalo više od 50 medijskih radnika i studenata, pretežno sa Fakulteta političkih nauka iz Podgorice.

Ona je ocijenila da je edukacija članova Sindikata medija, zaposlenih u medijima i studenata od izuzetnog je značaja. „Jer da bi smo mogli da štitimo svoja prava moramo da ih poznajemo“.

„Iako su zaposleni u medijima, prema pravilu, najinformisaniji dio stanovništva, kada su u pitanju njihova prava na radnom mjestu, nažalost, ne mogu se pohvaliti njihovim poznavanjem“, upozorila je Camović.

Prema njenim riječima, obaveza Sindikata medija je da to stanje promjeni i cilj treninga bio je, kako je objasnila, upravo to - da im se na prijemčiv način predstave osnove sindikalizma i prava iz radnog odnosa.

„Na taj način doprinijećemo boljim uslovima rada, ako budu radili u povoljnijim uslovima zaposleni će biti zadovoljniji i njihov doprinos na poslu biće veći“, smatra Camović.

Ona je rekla da su studenti veoma bitni. „Jer ako oni, kada dođe vrijeme da uđu u redakciju, budu znali kakvi uslovi rada ih čekaju i koja su njihova prava, to će biti naš veliki uspjeh i doprinos kvalitetnom novinarstvu“.

Osim Camović, učesnicima seminara o osnovama modernog sindikalizma govorili su generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković i pravna savjetnica u toj sindikalnoj centrali Ivana Mihajilović, dok je glavna inspektorka za rad Angelina Međedović govorila o ulozi inspekcije, inspekcijskom nadzoru, primjerima kršenja prava iz radnog odnosa i procedurama koje zakoni predviđaju.

Iz Sindikata medija kazali su da, osim organizacije seminara, projekat predviđa i niz drugih aktivnosti koje bi trebalo da dovedu do povećanja vidljivosti te radničke organizacije u javnosti.

„One uključuju promotivne aktivnosti u medijima, proizvodnju i distribuciju promotivnih lifleta, obilazak crnogorskih medija i razgovor sa zaposlenmima, kao i proizvodnju džinglova za radio i TV stanice koji se već emituju“, precizira se u saopštenju.

Bonus video: