RIJEŠITI PROBLEM ODLAGANJA OTPADA

Predsjednici opština sa sjevera CG potpisali memorandum

Saopšteno je da je formiran međuopštinski tim čiji je zadatak da se ustanove finansijski i infrastrukturni kapaciteti opština vezanih za komunalnu djelatnost., količine i sastav otpada, kako bi moglo da se pristupi rješavanju tog problema
60 pregleda 2 komentar(a)
Dragoslav Šćekić i Daliborka Pejović, Foto: Tufik Softić
Dragoslav Šćekić i Daliborka Pejović, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 16.12.2014. 19:28h

Predsjednici jedanaest opština sa sjevera Crne Gore potpisali su u Beranama memorandum o saradnji u vezi sa rješavanjem problema odlaganja komunalnog otpada, sa najmerom da se unaprijedi saradnja i pronađe zajednički koncept upravljanja komunalnim otpadom.

Sastanku kojim je predsjedavao gradonačalnik Berana Dragoslav Šćekić prisustvala je i državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja Daliborka Pejović.

Saopšteno je da je formiran međuopštinski tim čiji je zadatak da se ustanove finansijski i infrastrukturni kapaciteti opština vezanih za komunalnu djelatnost., količine i sastav otpada, kako bi moglo da se pristupi rješavanju tog problema.

Predsjednik opštine Berane je kazao da će nakon dobijenih rezultata taj tim, u saradnji sa nadležnim ministarstvom, definisati optimalan model upravljanja otpadom za sjever Crne Gore, koji će biti primjenjiv i ekonomski isplativ.

„Paralelno sa tim, radićemo na osnivanju regionalnog preduzeća koje će koordinirati ovim poslom i doći do toga kako da se riješi problem komunalnog otpada na sjeveru. Dogovoreno je da se malo odloži donošenje nacrta državnog plana kako bi sve ove dileme riješili i došli do boljeg nacrta ne samo za sjever već za čitavu Crnu Goru“, kazao je Šćekić.

Državna sekretarka je izrazila zadovoljstvo dobrom saradnjom sa opštinama na sjeveru, čime će se, kako je kazala, pomoći državi da stavi tačku na donošenje dobre politike za rješavanje upravljanja otpadom u Crnoj Gori.

„Odložili smo donošenje ključnih dokumenata za nerednih pet godina, bez namjere da bilo koga oslobodimo i aboliramo odgovornosti, već u želji da državni plan za upravljanje otpadom donesemo na bazi realnosti i uz poštovanje interesa građana, poštovanje potreba lokalnih samouprava i da taj plan učinimo realnim i sprovodljivim“ – rekla je Pejović.

Ona je objasnila da prošli plan upravljanja otpadom, koji se zasnivao na sedam regionalnih deponija sa pripadajućom infrastrukturom, nije realizovan.

„Sada se treba potruditi da u nerednih pet godina uz podršku Evropske unije donesemo plan koji će biti realan, poštujući interese Crne Gore i smjernice koje nam je dala Evropska komisija. Predstavnici EU u Podgorici zagovaraju koncept izgradnje još jedne sanitarne deponije. Plan koji donesemo mora biti rezultat domaćinskog koncenzusa koji ćemo svi da poštujemo“ – kazala je Pejović.

Prema njenim riječima taj plan se mora poštovati i iz razloga što ćemo, ako u narednih pet godina ne riješimo probleme upravljanja otpadom, kao zemlja biti prinuđeni da tražimo prelazne periode koji više neće koštati budžet, već će koštati građane Crne Gore.

„Zato se moramo potruditi da period od pet godina koristimo na pravi način kako ne bi smo prelaznim periodima dodatno pravili probleme građanima i plaćali penale koje Evropska unija prema svima jednako radi“, kazala je Pejović.

Ne odustaje od plana sanacije Vasovih voda

Državna sekretarka je izjavila da Vlada ne odustaje od plana sanacije lokacije Vasove vode i da se samo čeka na izradu planske dokumentacije.

„Novac ostaje isti i za narednu godinu. Vlada neće odustati od toga i u kapitalnom budžetu za 2015. godinu je ista ta cifra. Čekamo samo da projektna dokumentacija bude gotova i da eksperti ukažu na način kako će se sanirati lokacija, onda će se raspisati tender i naći izvođač koji će u potpunosti konzervirati i sanirati postojeću lokaciju“ – kazala je Pejović

Na pitanje da li će biti eventualne krivične odgovornosti za one koji su potrošili silna sredstva na projektovanje i izradu planova vezanih za Vasove vode, ona je izjavila da postoje državni organi koji će po određenim inicijativama raditi svoj posao

„Na nama nije da sudimo, ali naravno da će se utvrditi odgovornost svih i koelktivna i pojedinačna ukoliko bude postojala“, kazala je Pejović.

Preporučujemo za Vas