Pozitivna: Nacrt zakona degradira zdravsto i prosvjetu

1 komentar(a)
Mihailo Babović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Mihailo Babović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 16.12.2014. 12:18h

Nacrt zakona o zaradama u javnom sektoru i planirane uštede do 7 miliona eura odnose se na smanjenje plata u zdravstvu i prosvjeti što je za Pozitivnu Crnu Goru neprihvatljivo, smatra član Glavnog odbora Pozitivne Crne Gore Mihailo Babović.

"Posebno ako imamo u vidu da se planirana ušteda prevaljuje preko leđa dva najveća sistema koja su ionako ugrožena i na rubu egzistencije. Ovakvim Nacrtom guraju se u stranu granski kolektivni ugovori i nepoštuje potpisan Sporazum o politici zarada", navodi se u saopštenju. Za Pozitivnu Crnu Goru je neprihvatljivo i ako hoćete ispod svakog nivoa tražiti prostor za smanjenje plata u zdravstvu i prosvjeti na kojima počiva društvo, kako bi se uštedjelo u Budžetu, a nagraditi one koji iz kabineta određuju sudbinu ovih sistema na štetu budućnosti i zdravog razvoja društva. "Ko to u sistemu može bolje tumačiti šta je to: prekovremeni rad, noćni rad,rad na dan državnog i vjerskog praznika, pa čak i smanjenje i ograničenje minulog rada, od samih zaposlenih u sektoru zdravstva. Očigledno da zdravstvo i ulaganje u sam sistem nekome ne odgovara, jer u suprotnom se u radnim grupama ne bi usaglašavali i usvajali predlozi u ime zdravstva bez prisustva ljudi iz zdravstva", navodi se, "Stoga, kao ljekar, predlažem gospodi donosiocima ovakvih nacrta i predloga da zauzmu naša mjesta, a njihova prepuste nama, jer ćemo se siguran sam u toj ulozi mi bolje snaći, dok za njih nijesam siguran." Babović smatra i da pomenutim Nacrtom zakona ljekari, koji završavaju po dva, odnosno tri "fakulteta" kroz samo školovanje i stečenim doktoratima, ne mogu imati veći koeficijent od 10.

"Porazno je i degradirajuće za čitav sistem da veći koeficijent imaju ministri, poslanici,sudije,sekretari,razne starješine i direktori. Stoga, ako naše društvo počiva na svima prethodno pomenutim onda ovakvom društvu prosvjeta i zdravstvo nijesu potrebni. Za Pozitivnu urušavanje već urušenih sistema zdravstva i školstva je krajnje neprihvatljivo", zaključuje se.

Bonus video: