Žabljak: Počela realizacija projekta "Obuka lokalnih vodiča za posmatranje ptica na Durmitoru"

Sredstva za realizaciju projekta obezbijeđenasu od strane Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF) i Fonda za posebne klimatske promjene (SCCF)
325 pregleda 0 komentar(a)
Oprema, Foto: Obrad Pješivac
Oprema, Foto: Obrad Pješivac

Turistička organizacija Opštine Žabljak, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, započinje danas realizaciju projekta „Nova turistička ponuda na Žabljaku - Obuka lokalnih vodiča za posmatranje ptica na Durmitoru“.

"Projekat ima za cilj kreiranje sasvim novog turističkog proizvoda-posmatranje ptica, kao ponude koja će biti dostupna turistima tokom cijele godine. Cilj je da se ispromoviše Nacionalni park „Durmitor“ koji se nalazi na listi međunarodno značajnih područja za ptice (IBA). Kroz projekat se želi ispromovisati značajan prirodni resurs područja, privući nova ciljna grupa turista i uvezati lokalno stanovništvo, u podizanju kvaliteta usluga i sticanju novih ekonomskih benefita. Obuka lokalnih vodiča za posmatranje ptica na Durmitoru sprovodi se fazno. Glavne aktivnosti su nabavka visoko kvalitetne optike, dodatna obuka lokalnih turističkih vodiča za vodiče u oblasti posmatranja ptica, kroz teoretski i praktični dio, izrada priručnika na crnogorskom i engleskom jeziku sa 50 tipičnih vrsta ptica. Projekat će biti završen u julu, tako da će turistima nova ponuda biti dostupna tokom ljetnje turističke sezone, što će dati značaj doprinos obogaćivanju punude na Durmitoru i Žabljaku kao rastućoj turističkoj destinaciji", navode u lokalnoj Turističkoj organizaciji uz napomenu da je u toku teoretski dio programa obuke vodiča.

Projekat je finansiran kroz javni poziv Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za dodjelu grantova kao jedne od komponenti regionalnog Projekta “Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu”, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Svjetskom bankom. Sredstva za realizaciju projekta obezbijeđenasu od strane Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF) i Fonda za posebne klimatske promjene (SCCF). TO Žabljak jedan je od dobitnika granta iz šest crnogorskih opština, za projekte koje imaju za cilj veću uključenost lokalnih zajednica, kroz podršku jačanju njihovih kapaciteta, kao i privatnog i civilnog sektora, a sve u cilju promocije prirodnih dragulja, njihovog očuvanja i održivog korišćenja.

Bonus video: