Udruženje Roditelji: Porodilištima hitno potrebne korjenite promjene

U pismu koje su uručili predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću u toku humanitarne akcije Đeci Crne Gore, priložene su i pomenute mjere
0 komentar(a)
bebe, porodilište, Foto: Arhiva Vijesti
bebe, porodilište, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.12.2014. 16:43h

Na osnovu iskustva pacijentkinja, odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo u Crnoj Gori već godinama su u stanju koje zahtijeva korjenite i hitne promjene, ocijenilo je Udruženje Roditelji.

Ovo udruženje je predložilo da se napravi i sprovede plan hitnih mjera za sva porodilišta u Crnoj Gori, koji bi obuhvatio hitno formiranje multidisciplinarne komisije za procjenu potreba svih odjeljenja, poštovanje prava na punu informisanost roditelja o zdravstvenom stanju njihove djece, rekonstrukciju svih porodilišta i odjeljenja, obezbjeđivanje opreme i upostavljanje nutritivno odgovarajućih obroka za pacijente na odjeljenjima i u porodilištima.

U pismu koje su uručili predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću u toku humanitarne akcije Đeci Crne Gore, priložene su i pomenute mjere.

"Svi ovi zahtjevi su definisani na osnovu sugestija, stavova i iskustava majki koje su seporađale u crnogorskim porodilištima, i na koje je, zajedno sa njima, Udruženje ukazivalo posljednje tri godine koliko postojimo, a posebno nakon situacije u bjelopoljskoj opštojbolnici, kada je umrla jedna beba, a inficirano još četiri. Tragičan događaj i veliki broj dešavanja nakon njega pokazali su nam da sve što smo željeli da tražimo peticijom, u Crnoj Gori zaista ne postoji pa ovakav odgovor Ministarstva smatramo neprihvatljivim i neadekvatnim. Smatramo da nam Ministarstvo ovakvim odgovorom poručuje da se problemi ne prepoznaju ili ne žele da se vide i stičemo utisak da se zatvaraju oči pred nečim što je naša stvarnost", piše u saopštenju.

Bonus video: