Ministarstvo odbilo žalbe: Tabački most ne smiju dirati

Ukoliko se pokaže arhitektonski značaj, most će biti uvršten u Registar kulturnih
142 pregleda 2 komentar(a)
Tabački most, Foto: Luka Zeković
Tabački most, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.12.2014. 15:51h

Ministarstvo kulture odbilo je dvije žalbe na rješenje o "prethodnoj" zaštiti Tabačkog mosta , saznaju “Vijesti”.

Iz tog resora je "Vijestima" nezvanično saopšteno da su odbili žalbu Glavnog grada, ali i Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, koja je investitor radova na proširenju Tabačkog mosta.

Ranije je direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović saopštila “Vijestima” da je agencija podnijela žalbu prošlog mjeseca na rješenje o "prethodnoj zaštiti", koje je uprava donijela 30. oktobra nakon pritužbi građana i udruženja.

S obzirom da Tabački most nije uvršten u registar kulturnih dobara, prethodna zaštita omogućava da stekne tretman kao i svako drugo zaštićeno dobro, pa glavni inspektor uprave može da interveniše i zaustavi radove na proširenju.

Agencija za izgradnju i razvoj planirala je da uloži pola miliona eura za radove na rekonstrukciji mosta, koji su počeli krajem oktobra.

Projektom je predviđeno da se kolovoz na mostu, koji je širok blizu pet metara, proširi na devet metara, a agencija je posao povjerila firmama "Gradnja promet" i "Ing invest".

Zaustavljanje radova tražili su iz udruženja Forum Bošnjaka Crne Gore i Šeher, predstavnici Almanaha, reis Islamske zajednice i Pozitivna Crna Gora.

Stari kameni most biće pod prethodnom zaštitom do kraja oktobra iduće godine, što znači da neće moći da se rekonstruiše ni u narednom periodu.

Miranović je ranije rekla da su preduzeli korake na "valorizaciji" mosta, što podorazumijeva sačinjavanje elaborata koji sadrži obrazloženi stručni stab o značaju, opisu, svojstvima dobra.

Bonus video: