Tivat: Dodjela priznanja za doprinos davalaštvu krvi

Svečanost će se održati 18. decembra u 12 sati, u prostorijama Yacht kluba Porto Montenegra u ulici Blaža Jovanovića na Seljanovu
158 pregleda 0 komentar(a)
Davanje krvi, Foto: Shutterstock
Davanje krvi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2014. 13:14h

Zavod za transfuziju krvi Crne Gore, Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori i kompanija "Adriatic Marinas - Porto Montenegro" organizuju u Tivtu svečanost na kojoj će biti dodijeljena priznanja privrednim subjektima za doprinos u promociji dobrovoljnog davalaštva krvi.

Svečanost će se održati 18. decembra u 12 sati, u prostorijama Yacht kluba Porto Montenegra u ulici Blaža Jovanovića na Seljanovu.

Prije ove ceremonije, na istom mjestu će u devet sati biti organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi za sve zainteresovane.

Iz Zavoda za transfuziju krvi su saopštili da je u toku je reforma sistema transfuzije krvi, kao najosjetljivijeg segmenta zdravstvenog sistema Crne Gore.

"Reformski napori su podržani kroz realizaciju EU IPA projekta "Implementacija evropskog sistema transfuzije krvi u Crnoj Gori", koji sprovodi kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Cilj projekta je uspostavljanje modernog sistema za transfuziju krvi u skladu sa standardima EU, kako bi bezbjedna krv bila dostupna svim ljudima u Crnoj Gori", kažu u Zavodu.

Dobrovoljno davalaštvo krvi je djelatnost od opšteg društvenog značaja i važna pretpostavka obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne krvi.

Uzimajući u obzir sadašnji, nezadovoljavajući, nivo davalaštva krvi, kao i nepovoljnu strukturu davalaca krvi (dominacija porodičnih, namjenskih davaoca), potrebno je intenzivirati i planski sprovoditi rad na promociji dobrovoljnog davalaštva krvi na nivou cijele zemlje.

U tom smislu, a u okviru EU/IPA projekta „Implementacija Evropskog sistema transfuzije krvi u Crnoj Gori“, pokrenuta je kampanja fokusirana na promociju dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori, koja ima za cilj podizanje svijesti stanovništva o značaju dobrovoljnog davanja krvi.

"Ostvarivanje tog cilja iziskuje angažman različitih partnera na planu promocije dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori, uključujući i društveno odgovorne kompanije, koje bi svojim učešćem dale doprinos zdravstvenom prosvjećivanju i jačanju svijesti građana o važnosti obezbjeđenja dovoljnih količina krvi", objasnili su iz Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore.

Bonus video: