Pavićević: Omogućiti osobama sa invaliditetom pristup zgradi Skupštine

“U najmanju ruku od nadležnih očekujemo da, umjesto izjava nakon kojih se stiče utisak da u Crnoj Gori nema diskriminacije, osim barijera u glavama pojedinaca, odgovori zašto nisu ništa učinili u otklanjanju arhitektonskih barijera za koje su rokovi davno istekli”, poručila je ona
2 komentar(a)
Zagorka Pavićević, Foto: Pozitivna Crna Gora
Zagorka Pavićević, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 14.12.2014. 16:16h

Nadležni treba da uklone arhitektonske barijere u crnogorskom parlamentu, koje otežavaju pristup osobama sa invaliditetom (OSI), a za čije otklanjanje su rokovi prošli, ocijenjeno je iz Pozitivne Crne Gore.

Članica Glavnog odbora Pozitivne, Zagorka Pavićević, kazala je da prolazi još jedan decembar, mjesec u kojem se, kako je navela, resorni ministri jedino bave problemima osoba sa invaliditetom.

“I to na način što iskazuju zabrinutost zbog barijera u glavama ljudi, koje je, kako kažu neophodno otkloniti po svaku cijenu,a pri tom ne dajući i dalje odgovor zašto se problemi OSI ne riješavaju, na šta ih obavezuju postojeći zakoni”, rekla je Pavićević.

Prema njenim riječima, ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković ni ovog decembra, kako je kazala, nije objasnio ko i šta ometa primjenu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju OSI.

Pavićević je kazala da je za Pozitivnu neprihvatljivo da se problemima osoba sa invaliditetom ministarstva bave samo formalno i to na Dan OSI i Dan ljudskih prava.

“U najmanju ruku od nadležnih očekujemo da, umjesto izjava nakon kojih se stiče utisak da u Crnoj Gori nema diskriminacije, osim barijera u glavama pojedinaca, odgovori zašto nisu ništa učinili u otklanjanju arhitektonskih barijera za koje su rokovi davno istekli”, poručila je ona.

Pavićević smatra da bi za početak bilo poželjno ukloniti arhitektonske barijere u crnogorskom parlamentu, koji donosi zakone, a čije odredbe bi ministarstva trebalo da primjenjuju.

“A ako govorimo o barijerama u glavama ljudi-predrasudama bilo bi poželjno da počnu od kabineta, koji uporno odbijaju primjenu zakona. Jer u suprotnom nameće se logično pitanje, ko u stvari diskriminiše naše građane i njihovo pravo na slobodno kretanje, obrazovanje i zapošljavanje”, ocijenila je Pavićević.

Kako je navela, obični građani nemaju problem sa prihvatanjem osoba sa invaliditetom.

“Rješavanje problema ne zavisi od njih, jer ne učestvuju ,i pored dobre volje, u procesu odlučivanja”, rekla je Pavićević.

Ona je poručila da će Pozitivna učiniti sve da se, kroz institucije sistema, ne samo govori o problemima osoba sa invaliditetom, već da se, kako je kazala, oni rješavaju na način kako je propisano potpisanim i ratifikovanim zakonima i konvencijama.

“Osnovni cilj svakog demokratskog i građanskog društva jeste da bude okrenuto svakom građaninu i da se zakoni koji se usvajaju i primjenjuju”, kazala je Pavićević.

Bonus video: