Berane: Pasulj "oduvan" kao da je smak svijeta

Organizatori su saopštili da je pasulj pripreman četiri sata, a da je oko četrdeset litara klasičnog i desetak litara u posnoj varijanti prošlo za rekordnih četrdesetak minuta
91 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2014. 15:44h

Nekoliko stotina građana Berana okupilo se u gradskom parku da proba pasulj iz kazana i učestvuje u tradicionalnoj manifestaciji „Pasuljem protiv smaka svijeta“.

Organizatori su saopštili da je pasulj pripreman četiri sata, a da je oko četrdeset litara klasičnog i desetak litara u posnoj varijanti prošlo za rekordnih četrdesetak minuta.

„Kazan sa pasuljem je ’oduvan’ kao da je smak svijeta, kao da je prošao tajfun. Ovo je do sada najmasovnija manifestacija i skuvane su najveće količine pasulja, koji je besplatno dijeljen uz točeno pivo i kuvano vino i rakiju,“ rekao je za portal Vijesti predsjednik NVO „Vuk“ Nenad Šćekić.

On je objasnio da je manifestacija počela da se održava od decembra 2012. godine, za kada je bio najavljen smak svijeta, i da je od tada održano tri ljetnje i dvije zimske varijante kuvanja pasulja.

„U prve dvije godine smo manifestaciju organizovali u klubovima i kafićima, kao što je to bilo prvi put „Pasuljem protiv smaka kod Džaka“. Ove godine Opština nam je predložila da manifestaciju organizujemo na otvorenom za veći broj građana i možemo reći da je potpuno uspjela,“ rekao je Šćekić.

Prema njegovim riječima namjera je da manifestacija vremenom preraste u festival pasulja i rokenrola.

„Pasulj i muzika je nešto što nas prati od rođenja do kraja života. Sa pasuljem smo se rodili, sa pasuljem ćemo i da umremo. Pasulj i muzika, to je sve što nam treba,“ kazao je Šćekić.

Lokalni bendovi su pod velikim šatorom započeli svirku, dok se veći broj posjetilaca očekuje u večernjim satima kada stigne grupa „Osvajači“ iz Kragujevca.

„Čipi je imao peh na granici. Zaboravio je ličnu kartu, pa je morao da plati prekršajnu kaznu, ali upravo smo se čuli i oni će nastupiti oko 19 časova,“ rekao je prdsjednik NVO „Vuk“.

Da manifestacija prođe u potpunom redu pobrinula se lokalna uprava koja je obezbijedila prisustvo obezbjeđenja, vatrogasnih vozila, pa i vozila hitne pomoći.

Čelnici Opštine, na čelu sa gradonačelnikom Dragoslavom Šćekićem, probali su pasulj i prisustvali manifestaciji.

Svoj štand u gradskom parku pored Lima imalo je i Društvo za zaštitu životinja, koji su ovu priliku iskoristili za prikupljanje dobrovoljnih priloga.

Organizatori ističu da „blagotvorno dejstvo pasulja proizvodi veliki gasovni omotač, koji u sadejstvu sa glasnim zvucima rokenrola sprječava negativne sile apokalipse da se približe zemlji“.

„Nastavićemo i narednih godina da se pasuljem borimo protiv smaka svijeta,“ kažu u NVO „Vuk“.

Galerija

Bonus video: