Prezentovan projekat gradnje dionice autoputa od Smokovca do Mateševa

"Gradnja autoputa će, zajedno sa projektima u oblasti energetike i turizma, biti moćan impuls ubrzanju ekonomskog rasta", rekao je Đukanović na prezentaciji
117 pregleda 94 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2014. 20:26h

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) i njena matična kompanija China Communications Construction Company (CCCC) organizovali pred najvišim državnim zvaničnicima Crne Gore prezentaciju projekta i gradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare.

Prezentaciji su, između ostalih, prisustvovali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Skupštine Ranko Krivokapić i Vlade Milo Đukanović, članovi Vlade, ambasador NR Kine u Crnoj Gori Cui Dživei, predsjednik kompanije CCCC Čen Fenćijan i predsjedavajući kompanije CRBC Ven Gang, predsjednici klubova poslanika u Skupštini...

Đukanović je na prezentaciji rekao da će izgradnja prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa biti snažna poluga za povećanje crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Gradnja autoputa će, zajedno sa projektima u oblasti energetike i turizma, biti moćan impuls ubrzanju ekonomskog rasta. Samo investicija od preko 800 miliona eura u prvu dionicu, generisaće u naredne četiri godine ozbiljnu investicionu potrošnju sa značajnim multiplikativnim efektima po ukupnu ekonomiju", rekao je Đukanović.

On je saopštio da će autoput Bar – Boljare značiti sigurnu i efikasnu vezu sjevernog, središnjeg i južnog dijela Crne Gore, kao i da će tom saobraćajnicom crnogorske luke biti povezane sa onima na Dunavu i cijelom mrežom evropskih koridora.

"Autoput je prva saobraćajnica tog profila u crnogorskoj istoriji. Taj projekat je važan za poboljšanje turističke i poslovne dostupnosti Crne Gore, a njegova izgradnja će poboljšati saobraćajnu bezbijednost i unaprijediti saobraćajnu kulturu", poručio je Đukanović.

Smatra da je gradnja autoputa odličan projekat, koji će otvoriti novu perspektivu razvoja Crne Gore.

"Autoput je, ne samo simbol, već konkretan dokaz blisko bolje, bogatije i srećnije budućnosti države i njenih građana. Za ekonomski rast i razvoj je, pored snažnih institucija, vladavine prava, efikasne administracije i povoljnog poslovnog ambijenta, presudno važan kvalitet infrastrukture", kazao je Đukanović.

On je dodao i da je Studija Međunarodnog monetarnog fonada (MMF) iz oktobra sugerisala da je za zamlje sa infrastrukturnim potrebama, kakva je Crna Gora, sada dobro vrijeme za gradnju, između ostalog i zbog niskih troškova finansiranja projekata.

"Svjesni smo rizika, uključujući i fiskalni, koji nosi realizacija velikih projekta. Međutim to ne može biti izgovor za nečinjnje, niti da se teret odgovornosti za donošenje tako važnih odluka prenosi na građane ili da se ostavlja budućim generacijama", rekao je Đukanović.

On je kazao da su veliki projekti siguran temelj za održiv ekonomski napredak, čime se Vlada rukovodila prilikom donošenja odluke o izgradnji autoputa.

"Finansiranje gradnje autoputa stavlja javne finansije pred velike izazove, zbog čega ćemo veliku pažnju posvetiti kontroli javnih prihoda i rashoda, nastavljajući politiku fiskalne konsolidacije", poručio je Đukanović.

Vlada je, prema njegovim riječima, detaljno izmjerila uticaj realizacije projekta gradnje autoputa na budžet i javni dug i namjerava da jasno definiše dodatni fiskalni prostor kako bi se izbjeglo prekomjerno opterećivanje javnih finansija i budućih generacija.

"Jasno je da taj prostor ne možemo tražiti kroz povećanje poreza, već prije svega u većem BDP-u, racionalnijem upravljanju javnim sredstvima i dobrom odabiru prioritetnih kapitalnih projekata", saopštio je Đukanović.

Ambasador Kine u Podgorici, Cui Dživei, smatra da će gradnja autoputa pokrenuti razvoj Crne Gore, obezbijediti bolje korišćenje resursa i povezati sjever i jug.

On je kazao da svako bogato društvo ima razvijenu infrastrukturu.

Dživei je dodao da CCCC i CRBC imaju dobro iskustvo i reference, zbog čega se nada da će brzo i efikasno realizovati projekat od kojeg će koristi imati ukupna zajednica.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, saopštio je da Crnu Goru u realizaciji projakta autoputa čeka težak, složen i odgovoran posao.

"Autoput je kapitalni projekat za dalji ekonomski i ukupan razvoj Crne Gore. Na stvaranju pretpostavki za njegovu realizaciju smo radili dvije godine, čemu su dominantan doprinos dali crnogosrki eksperti i stručnjaci", naveo je Brajović.

On je podsjetio da su neophodne pretpostavke za početak realizacije projekta obezbijeđene potpisivanjem ugovora o projektovanju i izgradnji i finansiranju, kao i usvajanje Zakona o autoputu.

Brajović je kazao da od kineskih partnera očekuje da u svemu poštuju ugovorme obaveze i dodao da su predstavnici CCCC, u znak dobre volje, izrazili spremnost da u vidu donacije izrade svoje viđenje infrastrukturnog plana Crne Gore.

U cilju realizacije te ponude, Brajović i predsjednik CCCC-a, Čen Fenćijan, potpisali su Memorandum o razumijevanju i saradnji na izradi infrastrukturnog plana Crne Gore.

Fenćijan je naveo da će gradnja autoputa pokrenuti ekonomiju i donijeti crnogorskim građanima bolji život.

"Izgradnja autoputa će doprinijeti poboljšanju saobraćaja, konkurentnosti Luke Bar i povezivenja Crne Gore sa regionom i svijetom", rekao je Fenćijan.

On je podsjetio da je CCCC među 500 najvećih kompanija u svijetu i jedan od 250 najboljih izvođača radova.

Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu CCCC i njene kćerke firme CRBC za izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura. Kineska Exim bankom je u septembru odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona eura za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura, obezbijediće država.

Prioritetna dionica od Smokovca do Mateševa, dugačka 41 kilometar, biće, kako je najavljeno, realizovana za četiri godine. Imaće po četiri saobraćajne i po jednu zaustavnu traku u svakom smjeru, dok će mostovi i tuneli činiti 60 odsto njene ukupne dužine.

Na što je sve Vlada pristala: Kinezi neće ni centa dati državnoj kasi

Autoput: Nijesu samo Kinezi povlašćeni, ekstraprofit i za Bemax

Dionica autoputa od Smokovca do Mateševa biće završena za četiri godine

Koordinator Foruma 2010, Žarko Rakčević, kazao je krajem novembra da će "poduhvat vijeka", odnosno dio autoputa od 41 kilometar, neodgovornošću i avanturizmom vladajuće elite učiniti da će narednih decenija građani Crne Gore iz budžeta pokrivati gubitke od blizu 60 miliona eura. Prema njegovim riječima, dionica od Smokovca do Mateševa neće koštati ni 11,3 miliona eura, a ni 15,6 miliona eura kako su bile procjene eksperata, već preko 28 miliona eura po kilometru.

Crnogorska vlada je godinama, prije potpisivanja ugovora sa Kinezima, bez uspjeha pokušavala da nađe partnera za "najveći infrastrukturni projekat" - auto-put od Bara do granice sa Srbijom.

Tender je raspisan 2009. godine, kada je izabran i investitor, hrvatski konzorcijum Konstruktor. Svečanim presjecanjem vrpci, u prisustvu premijera dvije zemlje, iste godine su počeli radovi, ali se na tome stalo.

Hrvatski konzorcijum je za izgradnju puta ponudio cijenu od 2,77 milijardi eura, ali nije dostavio garancije, te je Vlada Crne Gore 2010. raskinula koncesioni ugovor.

Vlada je kasnije pokušala da ugovori posao sa konzorcijumima iz Grčke, Izraela i Turske.

Galerija

Bonus video: