Logoraši iz Morinja traže naknadu štete

"I dva i po sata na takvom mjestu su dugo, a kamoli dva i po mjeseca”, rekao je Bakić
1 komentar(a)
morinj, Foto: Savo Prelević
morinj, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.12.2014. 08:02h

Dubrovački logoraši pokrenuli su privatne tužbe protiv Crne Gore za naknadu štete za sve proživljene strahote i mučenja u Morinju i Kumboru, objavio je dubrovniknet.hr.

Vlado Bakić, jedan od zatočenika koji je u Morinju proveo skoro dva i po mjeseca kazao je za taj portal da su kada pređe granicu sa Crnom Gorom, prisjećanja na '91. neizbježna.

“To je razlog zbog kojega izbjegavam, kao i drugi, takav stresni događaj. U Morinju sam bio od 3. oktobra do 12. decembra '91. Prilično dugo, jer i dva i po sata na takvom mjestu su dugo, a kamoli dva i po mjeseca”, rekao je Bakić.

On kaže da je tokom prvog suđenja davanje iskaza bilo stresno, iako nijesu vidjeli osumnjičene pripadnike tadašnje vojske, koji su kasnije, ipak, oslobođeni.

“Na ovom procesu koji se vodi između nas pojedinačno i Crne Gore, nema nikoga od osoba koje su bile tamo na bilo koji način involvirane, postupak je protiv Crne Gore za naknadu štete i Crnu Goru zastupa njihovo javno tužiteljstvo. Naravno, oni osporavaju i sam zahtjev da se postigne pravična naknada. Sudac koji vodi postupak je potpuno profesionalan, posvećen i vrlo dobro informisan o svemu”, kaže Bakić.

On je dodao da ga u Crnoj Gori niko nije “ni krivo pogledao”.

Presudom Apelacionog suda Crne Gore iz aprila ove godine potvrđena je presuda Višeg suda u Podgorici od 31. 07. 2013, kojom su optuženi Ivo Gojnić, Špiro Lučić, Ivo Menzalin i Boro Gligić oglašeni krivim zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Osuđeni su na zatvorske kazne od dvije do četiri godine.

U optužnici piše da su Gojnić, Lučić, Menzalin i Gligić počinili krivično djelo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva” prema zarobljenim hrvatskim zarobljenicima.

Oni su kao pripadnici rezervnog sastava JNA od 03. oktobra 1991. do 18. avgusta 1992. godine, tokom agresije tadašnje SR Jugoslavije na Hrvatsku, u takozvanom Centru za prihvat zarobljenika u mjestu Morinj, kršeći pravila međunarodnog prava utvrđena III Ženevskom konvencijom o postupanju sa ratnim zarobljenicima, prema njima nečovječno postupali.

Bonus video: