Institut za bolesti djece dobio aparat za azot-monoksid

Ukupna vrijednost ovogodišnje donacije Rosa vode je preko 30.000 eura. Od 2011. godine i početka projekta "Podržimo život" Rosa voda, kao dio Coca-Cola sistema, usmjerila je u stvaranje boljih uslova za bebe u Crnoj Gori preko 80.000 eura
91 pregleda 1 komentar(a)
aparat za azot-monoksid, Foto: Rosa voda
aparat za azot-monoksid, Foto: Rosa voda
Ažurirano: 13.12.2014. 12:06h

Institut za bolesti djece dobio je, donacijom Rosa vode, aparat za azot-monoksid, koji se koristi za liječenje beba s teškim disajnim problemima.

Kako je saopšteno sva novorođenčad s ovim problemima sada će moći da se liječe u Podgorici, uz najbolju opremu i njegu, a Centar za neonatologiju u okviru Instituta je prva pedijatrija u Crnoj Gori koja je opremljena ovim aparatom.

"Kao ključna ustanova za liječenje novorođenčadi, Institut za bolesti djece je imao veliku potrebu za nabavkom prvog aparata za azot-monoksid. Aparat služi za liječenje djece koja imaju usporenu adaptaciju krvotoka i pluća i koju ćemo, zahvaljujući Rosa vodi i njihovom projektu "Podržimo život", sada moći da liječimo u Podgorici", saopštila je direktorica Instituta za bolesti djece Danojla Dakić.

Iz Rosa vode naveli su da već četiri godine, zajedno sa relevantnim institucijama i zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, rade na tome da se stvore uslovi za najbolju njegu beba po rođenju, kao i da bolnice imaju dovoljno inkubatora za sve prijevremeno rođene bebe.

"Bebama je potrebna najbolja i najkvalitetnija njega po rođenju. Rosa voda stoga poručuje svim građanima da zajedno podržimo život, te da damo doprinos stvaranju najboljih uslova za bebe širom Crne Gore. Ove godine smo donirali opremu koja do sada nije postojala u Crnoj Gori, uz nadu da će pomoći da bebe s teškim disajnim problemima što prije ozdrave. Posebno želimo da se zahvalimo svim građanima, koji su se i ove godine u velikom broju odazvali našem pozivu i kupovinom Rosa vode podržali početak života", kazala je Tanja Petrović iz Rosa vode.

Ukupna vrijednost ovogodišnje donacije Rosa vode je preko 30.000 eura. Od 2011. godine i početka projekta "Podržimo život" Rosa voda, kao dio Coca-Cola sistema, usmjerila je u stvaranje boljih uslova za bebe u Crnoj Gori preko 80.000 eura.

Do sada su inkubatore dobile Opšta bolnica Nikšić, Bolnica "Danilo I" Cetinje i Dom zdravlja Kolašin, dok je potrebna neonatološka oprema kupljena Opštoj bolnici Berane. Projekat se od početka realizuje uz institucionalnu podršku Ministarstva zdravlja.

Iz Rosa vode poručili su da će i u narednom periodu nastaviti da, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama i Ministarstvom zdravlja, identifikuju potrebe crnogorske neonatologije i pomažu stvaranju najboljih uslova za najmlađe članove našeg društva - bebe.

Bonus video: