Radnici Fabrike elektroda najavili radikalizaciju protesta

Pejović se izvinio radnicima što je svih ovih godina bio u zabludi i mislio da se nešto može napraviti i kazao da misli da je stečaj, uz adekvatan socijalni program, jedino rješenje
89 pregleda 3 komentar(a)
Fabrika elektroda, Foto: Svetlana Mandić
Fabrika elektroda, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.12.2014. 16:10h

Na današnjem zboru radnika plužinske Fabrike elektroda donesena je odluka da ukoliko njihovi zahtjevi, koji maltene datiraju od 2011.godine, ne budu ispunjeni na sjednici Vlade koja će se održati 18. decembra da 22. ovog mjeseca kreću sa radikalizacijom protesta, ne precizirajući o kakvoj se radikalizaciji radi.

„Imamo četiri zahtjeva koji datiraju još od 2011, samo što se promijenio broj plata koje nam duguju i kolektivni. Prvi zahtjev je povezivanje radnog staža od 2007.godine, drugi je isplata zaostalih zarada, zatim socijalni program i zbog izuzetno teške materijalne situacije radnika i njihovih porodica pozajmica od hiljadu eura po radniku“, iznio je zahtjeve Dragan Ružić, predsjednik Sindikata.

Ružić

Na zboru su bili pozvani predstavnici ministarstava ekonomije i finansija, kao i većinskog vlasnika, Investiciono razvojnog fonda, ali se niko od njih nije pojavio. Osim radnika i Sindikata, došli su predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić, predsjednik Odbora direktora i izvršni direktor, Radenko Pejović i Dragoslav Čabarkapa, kao i predstavnici Unije sindikata Crne Gore.

„Zaposleni insistiraju da zahtjevi koji su upućeni i dogovoreni sa ministarstvom ekonomije budu na sledećoj sjednici Vlade, 18. decembra i da budu u potpunosti ispunjeni. Dugogodišnje iscrpljivanje je prouzrokovalo i velike posledice tako da se radnici FEP-a kojima su u ovoj godini isplaćene svega tri plate trenutno nalaze u alarmantno teškoj situaciji i bukvalno se bore sa golom egzistencijom. Ukoliko to ipak izostane u ponedjeljak, 22. decembra, ćemo radikalizovati proteste“, poručili su radnici FEP-a kojima se duguju zarade od juna 2012.godine.

Radenko Pejović se izvinio radnicima što je svih ovih godina bio u zabludi i mislio da se nešto može napraviti i kazao da misli da je stečaj, uz adekvatan socijalni program, jedino rješenje. Kada su od Vlade i IRF-a početkom godine tražili pomoć u nabavci obrtnih sredstava većinski vlasnik je, prema riječima Pejovića, kazao da „neće da sipaju u jamu bez dna“ i da situaciju u fabrici moraju riješiti na kvalitetan način.

Pejović

Za razliku od njega, Čabarkapa smatra da stečaj u ovom momentu ne ogovara ni radnicima, ni vlasnicima, ni državi, jer niko od njih ne bi mogao da naplati potraživanja čak i da se imovina FEP-a proda po nominalnoj vrijednosti. Kazao je da su pokušali da nađu strateškog partnera ali da niko nije bio spreman da rizikuje.

Prema njegovim riječima komunikacija sa IRF-om i resornim ministarstvom prestala je u septembru i sada je Fabrika elektroda u goroj poziciji nego na početku godine.

I Dragan Milović, član Odbora direktora ispred radnika, smatra da stečaj vodi u likvidaciju. Kazao je da im je za realizaciju dobijenih tendera vrijednosti preko 250 hiljada eura bilo potrebno 89 hiljada, za nabavku obrtnih sredstava, ali da im Ministarstvo ekonomije i IRF nijesu izašli u susret.

„Nije se imalo sluha. Dobili smo odgovor da ni IRF ni Vlada ne žele da rade parcijalna rješenja već cjelovito. To se rešenje i danas traži uz sve opasnosti koje proizilaze iz poteza koje će Vlada povući“, kazao je Milović.

Milović

Prema riječima Bajagić predsjednik Opštine Plužine, FEP je uz HE, svih ovih godina, bila „žila kucavica i održanja Opštine“.

„Bez fabrika i firmi koje uspješno posluju na području neke lokalne uprave nema ni lokalne uprave. U tom sistemu zajedništva ne možemo jedni bez drugih. Uvijek sam isticao da nije u redu da se donose pojedini zakoni samo za jednu fabriku, Željezaru, KAP, a da radnici iz Plužina koji su ostali bez posla i plate, njih preko hiljadu, nije dobilo ni euro. Je li to ista država, isti sistem, je li to ono čemu težimo svi. Mislim da nije. Mnogi kažu da je to politika. Ja kažem da je to život i na bazi toga treba da razgovaramo i da nam to budu argumenti. Uvijek sam govorio što je KAP za Podgoricu to je FEP za Plužine, i malo više“, kazao je Bajagić i ponudio pomoć.

Aleksu Marojevića nije iznenadio nedolazak predstavnika ministrastava, jer oni „ nemaju običaj da dolaze među radnike i da im odgovore na to šta su sve sa pozicija posla koji rade uradili da bi se riješili problemi“.

Marojević

I on je upozorio da stečaj ne može donijeti dobro radnicima i obećao da će iz Unije sindikata pokušati da početkom iduće sedmice organizuju sastanak sa potposredsjednikom Vlade Vujicom Lazovićem i resornim ministrima ne bi li se postigao kakav dogovor.

U FEP-u, gdje su zaposlena 103 radnika, proizvodnja je prekinuta u maju, a ukupni akumulirani gubitak je skoro devet miliona svih pravno povezanih lica.

Bonus video: