Rok za ispunjenje zahtjeva 1. jun ili slijede nemiri

"U slučaju da se ne ispune svi zahtjevi i ništa se ne uradi za Rožaje, 1. juna će imati Rožaje na nogama, imaće veliki protest i više neće biti miran već nemiran, pa dobro neka vide šta im je činiti, a od nijednog zahtjeva nećemo odustati", poručeno je na protestu
65 pregleda 12 komentar(a)
Rožaje protest, Foto: Aida Skorupan
Rožaje protest, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 12.12.2014. 19:12h

Organizatori današnjeg protesta u Rožajama ostavili su rok za ispunjenje svih zahtjeva do 1. juna naredne godine i poručili da u suprotnom taj grad više neće biti miran.

"U slučaju da se ne ispune svi zahtjevi i ništa se ne uradi za Rožaje, 1. juna će imati Rožaje na nogama, imaće veliki protest i više neće biti miran već nemiran, pa dobro neka vide šta im je činiti, a od nijednog zahtjeva nećemo odustati", poručeno je na protestu koji je prekinut zbog vremenskih prilika.

Predstavnici nevladine organizacije Manjinski akcionari Gornjeg Ibra pozvali su građane sjevera Crne Gore da se još više uključe u demokratsku borbu za svoja i prava djece i da ne ostavljaju svoje domove.

"Moramo svi ostati na sjeveru i tu se boriti i izboriti za svoja prava", rekao je predsjednik NVO Manjinski akcionari Gornjeg Ibra, Sadik Klimenta .

On je najavio veliki protest u Bijelom Polju koji će biti održan 22. decembra gdje građani sjevera, kako je kazao, moraju pokazati da se sjever neće predati.

"Moraju toga dana svi građani sjevera da izađu na gradski trg i radnici,penzioneri i studenti, da zajedno ukažemo na katastrofalnu politiku Vlade prema sjevernom regionu", naveo je Klimenta.

Prema njegovim riječima, koliko je sjever zapostavljen u odnosu na Podgoricu moglo se vidjeti i tokom zasjedanja Skupštine kada se govorilo o državnoj pomoći.

"Tim predlogom je planirano da se sjevernom regionu dodijeli svega 1,9 odsto sredstava od ukupne planirane pomoći budžeta, dok se Podgorici opredeljuje 80 odsto. Gdje je tu ravnopravnost i ujednačen razvoj Crne Gore", pitao je Klimenta.

On je apelovao na sve savjesne poslanike u parlamentu da ne usvajaju takve dokumente, koji diskriminišu određeni broj stanovnika i određeni region ove države.

"Danas pitamo obudsmana Šućka Bakovića, koji je sa sjevera, zašto ne govori o ugrožavanju građana sjevera u odnosu na ostale građane, kroz nepoštovanje Ustava i selektivnog donošenje zakona. Da li je to za njega ugrožavanje ljudskih prava ili on to zove nekako drugačije? Da li se zbog takve nejednakosti i neravnopravnosti treba iseljavati iz svojih domova?", pitao je Klimenta.

Predsjednik Invalida rada Rožaja, Hajran Murić, kazao je da dok na sjeveru gladuju, ministru u Vladi kupuju džipove na račun sirotinje.

"Očigledno je da su ministru rada i socijalnog staranja, Predragu Boškoviću bila potrebna sredstva za otplaćivanje njegovog i džipova njegovih kolega, pa je morao uzeti od nas sirotinje sa sjevera nas invalida rada. Mi mu poručujemo da vidi šta mu je činiti i da kao čovek podnese ostavku", rekao je Murić.

On je pozvao vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da ispita ministra od kojih sredstava je kupio džip, njegovih ili sirotinje sa sjevera.

Meta Kuč je u ime građana Rožaja govorio kakvo je nekada bilo Rožaje, a u kakvom se stanju sada nalazi. On je pitao da li sada zbog toga neki treba da se stide pred ovim narodom.

Radnici i manjinski akcionari Gornjeg Ibra organizovali su do sada četiri protesta u Rožajama, sa kojih su poručili da je dosta bilo dijeljenja, pljačke, diskriminacije i zatražili ostavku Boškovića.

Oni su tražili da predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o rješavanju teškog ekonomskog stanja sjevera, a da Vlada donese odluku da minimalna penzija ne može biti ispod najniže cijene rada i ispita kako su uplaćivani porezi i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje radnicima sjevernog regiona na najniže garantovane dohotke.

Bonus video: