Haka Tahirović: Ministar me bacio vukovima

Bivša načelnica neonatologije Haka Tahirović istakla je da je danima izložena javnom sudu, kao i da je novinari degradiraju i omalovažavaju
78 pregleda 0 komentar(a)
Haka Tahirović, Foto: Savo Prelević
Haka Tahirović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.12.2014. 19:15h

Kontrolnom saslušanju čelnika Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, bjelopoljske bolnice i KCCG nije dalo odgovor na pitanje ko su odgovorni za infekciju pet beba iz Bijelog Polja od kojih je jedna umrla.

Odgovarajući na pitanja poslanika, čelnici zdravstvenih ustanova su, čini se, pokušavali da teret krivice prebace na nekog drugog.

Bivša načelnica neonatologije Haka Tahirović istakla je da je danima izložena javnom sudu, kao i da je novinari degradiraju i omalovažavaju:"Od ministra proglašena krivom i kao koska bačena vukovima”.

Tvrdi da za 13 godina nije bilo nikakve infekcije na tom odjeljenju, ali i da nije imala uvid u istoriju bolesti novorođenih zaraženih beba i da je bila odsutna.

Poslanik DF Janko Vučinić je pitao o istinitosti navoda roditelja da je sprečavala doktorku Jelu Cimbaljević u namjeri da pošalje bebe u KCCG, nazivajući paničarkom, ali Tahirović nije odgovorila.

Roditelj preminule bebe Slaviša Knežević pitao je kako je moguće da je na njenim rukama izolovana bakterija bacillus sp., nađena i kod njegovog djeteta, ali je Tahirović rekla da je “bakterija vjerovatno kontaminirana iz vazduha”.

Bivši direktor bjelopoljske Opšte bolnice Tomislav Jeremić kazao je da nije bio obaviješten da se nešto nesvakidašnje i neuobičajeno dešava na odjeljenjima pedijatrije i neonatologije, jer su doktorke i ranije vrlo često upućivale bebe u KBC Podgorica.

Tvrdi i da je bjelopoljska bolnica “prije ovog slučaja važila za jednu od najčistijih i najboljih u državi” i ocjenjuje da bi odjsek ginekologije morao da bude otvoren najkasnije do kraja decembra, a porodilište u naredna dva mjeseca.

Za navode da je 14. novembra, dan prije dolaska dan prije nego je ekipa epidemiologa i sanitarnih tehničara došla u tu ustanovu uprava bolnice kompletno očistila, dezinfikovala i okrečila prostorije Porodilišta i Odjeljenja neonatologije, Jeremić je kazao da "čišćenja je bilo, ali nije krečenja".

Načelnik ginekološko-akušerskog odjeljenja Zvonko Puletić ne vidi stručnu odgovornost u slučaju inficiranih beba. Kazao da je 14. novembra pozvao, "iako nije bio u obavezi", načelnicu Insituta za bolesti djece Danojlu Dakić, pitao je da li je infekcija prijavljena, a da mu je ona rekla da još uvijek nije, ali da će obavijestiti.

Komentarišući ocjene poslanika opozicije da se ovakvi, kobni propusti u liječenju dešavaju jer su čelnici zdravstvenih ustanova i članovi partije, Puletić je “sa ponosom istakao da je od prvog dana u DPS-u”.

Nakon što je Knežević istakao je da je upravo u porodilištu na zidu prostorije vidio bube, Puletić je apelovao na roditelje da u izjavama sačuvaju ljekare.

Načelnica Instituta za bolesti djece Danojla Dakić je rekla da zbog toga što se infekcija nije proširila na ostale bebe u KCCG, nije postojala ni obaveza da odmah obavijesti komisiju za sprečavanje intrahospitalnih infekcija, čiji je član i IZJ.

Glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka Višnja Orban rekla je da je nadzorom utvrđeno da osoblje odjeljenja neonatologije u bjelopoljskoj bolnici, ali i pojedini u Institutu za bolesti djece nemaju ovjerene sanitarne knjižice.

Kazala je da su 19. novembra u KCCG konstatovali nepravilnosti o prijavljivanju bolesti. Roditelji četiri bebe, koje se nakon liječenja u Institutu za bolesti djece dobro osjećaju, predali su juče peticiju sa više od 500 potpisa Opštini Bijelo Polje.

Predsjedniku NVO Krug života zabranilu učešće u raspravi

Predsjednik Odbora za zdravstvo Zoran Jelić nije dozvolio predsjedniku NVO “Krug života” Dejanu Cvijanoviću da postavi čelnicima zdravstvenih institucija pitanja, “jer to nije definisano poslovnikom Skupštine”, nakon čega je Cvijanović demonstrativno napustio sjednicu.

Zoran Jelić

Poslanici su ukazali Jeliću da članovi odbora treba da se izjasne o tome da li će “gosti” kontrolnog saslušanja moći da govore i istakli da postoji nešto što je izvan poslovnika, pozvavši se na praksu da se na sjednicama čuje i riječ građana i predstavnika NVO.

Cvijanović je kazao da “Krug života” neće više ulaziti u godišnje izvještaje kao ukras, već kao aktivni partner, što su i pokušavali u protekle dvije godine.

Dejan Cvijanović

Rekao je da smrt S.C. , D.K. i ostalih beba nije samo tragedija porodica, već svih građana i ponovio da moraju da se istraže svi slučajevi kako se smrti zdravih novorođenčadi ne bi nikada više dogodile.

Radunović neće da se pravda poslanicima

Kontrolnom saslušanju čelnika Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, bjelopoljske bolnice i KCCG nije prisustvovao bivši ministar Miodrag Radunović, ali ni direktor KCCG Milan Mijović, iako su bili pozvani.

Radunović je u dopisu odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje saopštio da nije dužan da se odazove pozivu na saslušanje i da je stav o događajima iskazao kroz ostavku, dok je Mijović kazao da je zauzet i da je kasno dobio poziv.

Pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović je saopštio da je u posljednjih šest godina izdvojeno preko milion eura za renoviranje bjelopoljske bolnice, od kojih čak 510.000 tokom 2012.

Bonus video: