Vučinićima vratili 120.000 kvadrata, na više od pola već izgrađene kuće

83 pregleda 0 komentar(a)
Park šuma Zagorič, Foto: Boris Pejović
Park šuma Zagorič, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.12.2014. 12:01h

Pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda u Podgorici vraćeno je 125.000 kvadratnih metara u Park šumi Zagorič porodici Vučinić, koji su bili vlasnici zemljišta prije nacionalizacije.

S obzirom da je na oko 85.000 pomenutog zemljišta izgrađeno 185 kuća, Nevladina organizacija (NVO) "Park šuma-Zagorič", koju čine mještani tog područja, unajmila je advokate da ispitaju odgovornost državnih i opštinskih organa u tom slučaju.

"Nijedan od vlasnika objekata na ovom prostoru nije gradio na privatnom, već na opštinskom zemljištu, što je potvrdila i sama Opština Podgorica kroz višemilionsko ulaganje u infrastrukturu: vodovod, dio kanalizacione mreže, elektrifikacija, putevi, što je i potvrdila usvajanjem... Generalnog urbanističkog plana... u kojem piše da katastarske parcele dobijaju namjenu 'izgrađenog zemljišta, čija je namjena individualno stanovanje'", navodi se u saopštenju NVO "Park Šuma-Zagorič".

Tvrde da je Vrhovni sud tri puta presuđivao po tužbi porodice Vučinić, i dok je prvi put presudio u korist Zagoričana, treći put je, 2013. godine, presudio u korist tužilaca i ta odluka je postala pravosnažna.

Iz pomenute NVO ističu da su vlasnici stambenih objekata "uredno" plaćali Glavnom gradu zakup za korišćenje "gradskog građevinskog zemljišta" i porez o nepokretnosti, koje su zavedene u državnom katastru.

"Da li je moguće da Komisija za povraćaj i obeštećenje, državnu imovinu, u koju su država i opština, za dvije decenije uložile sredstva koja daleko prevazilaze vrijednosti te imovine, pokloni onima kojima je 1952. godine ista imovina već isplaćena, iako vlasnici imovine nijesu tražili povraćaj, već obeštećenje", piše u saopštenju.

Mještani park šume ranije su tražili zaštitu države od tužbi porodice Vučinić, jer su mislili da grade na državnom zemljištu, o čemu su pisale i "Vijesti".

Iz NVO "Park šuma-Zagorič" saopštili su da se "neće pomiriti" sa odlukom Vrhovnog suda da posljedice neodgovornog ponašanja državnih i opštinskih organa plate isključivo stanovnici ovog područja.

Prema Zakonu zemljište koje je privedeno namjeni ne može da bude vraćeno

Prema Zakonu "građevinsko i gradsko-građevinsko zemljište koje je u skladu sa zakonom i odgovarajućim urbanističkim planom privedeno namjeni" ne može biti predmet povraćaja.

Prethodnim vlasnicima se, prema zakonu, ne može vratiti ni zemljište, koje bi u slučaju povraćaja prouzrokovale štetu ili troškove koji prevazilaze vrijednost oduzete imovine. U tom slučaju, bivši vlasnik ima pravo na obeštećenje, koje ne može biti veće od 0,5 odsto domaćeg bruto proizvoda (DBP) iz prethodne godine za koju je on zvanično poznat prema podacima nadležne institucije za statistiku.

Bonus video: