FZO: Nije prevara, ljekar je pogriješio prilikom izdavanja lijeka

Za lijek Minirin (dezmopresin) tablete 0,2 mg, izabrani doktor je prilikom propisivanja tog lijeka, izabrao pogrešan režim "RS" umjesto režima "RZ" koji je jedan od obaveznih parametara definisanih Listom lijekova
427 pregleda 15 komentar(a)
Minirin
Minirin
Ažurirano: 11.12.2014. 16:11h

Izabrani ljekar je napravio grešku u toku izdavanja recepta za tablete "minirin", zbog čega je pacijent lijek, koji se nalazi na listi ljekova koji se propisuju i izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), trebalo da plati 63,5 eura, kazali su u Fondu za zdravstveno osiguranje (FZO).

"Aktuelna Lista lijekova objavljena u Službenom listu Crne Gore br. 4/12 nalazi se na sajtu Fonda za zdravstveno osiguranje i dostupna je svim izabranim doktorima u softveru koji koriste prilikom propisivanja lijekova na recept. Ovom listom definisani su parametri za svaki pojedinačni lijek i svaki od parametara prilikom propisivanja lijekova na recept mora biti ispravno unešen. Ukoliko bilo koji od parametara nije u skladu sa onim parametrima koji su utvrđeni Listom lijekova, izabrani doktor kroz aplikaciju dobija obavještenje: Lijek nije na teret sredstava Fonda", navodi se u reagovanju FZO na tekst "Prevara od 63,5 eura po kutiji"

U konkretnom slučaju, kako navode, za lijek Minirin (dezmopresin) tablete 0,2 mg, izabrani doktor je prilikom propisivanja tog lijeka, izabrao pogrešan režim "RS" umjesto režima "RZ" koji je jedan od obaveznih parametara definisanih Listom lijekova.

"Nepoznavanje kriterijuma o načinu propisivanja lijekova ne smije biti izgovor za uskraćivanje prava osiguranih lica na obaveznu zdravstvenu zaštitu i u okviru tih prava i prava na lijekove", navodi se u reagovanju FZO.

Bonus video: