NTO ove godine donirala 194.000, a lani samo 9.000 eura

61 pregleda 0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.12.2014. 13:26h

Nacionalna turistička organizacija (NTO) u posljednje dvije godine je donirala više od 203 hiljade eura pojedincima i kompanijama, a Pošta Crne Gore oko pet hiljada eura, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Iz CDT-a su kazali da podaci pokazuju da je NTO ove godine isplatila 194 hiljade eura, a prošle oko devet hiljada eura.

"Tim novcem su uglavnom finansirali sportske aktivnosti, nevladina udruženja, turističke organizacije i pojedince“, objavio je portal CDT-a.

Finansirane su i, kako se dodaje, kulturno-zabavne manifestacije i obrazovne institucije.

"Pošta je ove godine potrošila 2,19 hiljada eura na sponzorstva, a prošle oko 600 eura više. To preduzeće je, između ostalog, finansiralo nevladine i sportske organizacije i obrazovne institucije“, naveli su z CDT-a.

Pošta i NTO, kako je saopšteno, nijesu odgovorile na pitanja CDT-a na osnovu kojih kriterijuma isplaćuje taj novac i da li postoje procedure.

"Ipak, Pošta je u dostavljenim podacima navela da je novac u većini slučajeva isplaćen po odluci izvršnog direktora“, dodali su iz CDT-a.

Portal CDT-a je tokom oktobra i novembra poslao zahtjeve za slobodan pristup informacijama preduzećima čiji je većinski vlasnik država, državnoj banci i regulatornim agencijama.

"Shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama tražili smo iznose donacija i sponzorstava iz prošle i ove godine“, rekli su iz CDT-a.

Cilj tog istraživanja je, kako se dodaje, da se utvrdi da li u državnim preduzećima i institucijama postoje procedure i jasni kriterijumi za dodjeljivanje donacija i sponzorstava, kao i da li se novac iz budžeta namjenski troši.

Bonus video: