Fosilna goriva ili Planeta

Na okruglom bilo je riječi o ranjivosti Crne Gore na klimatske promjene i dosadašnje aktivnosti u procesima adaptacije, trendovi prirodnih nepogoda...
79 pregleda 1 komentar(a)
Fors Montenegro, Zelena ekonomija, Foto: Svetlana Mandić
Fors Montenegro, Zelena ekonomija, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.12.2014. 12:13h

U cilju smanjenja negativnih uticaja klimatskih promjena na održivi razvoj neophodan je odgovoran odnos prema životnoj sredini i racionalno korišćenje prirodnih resursa od strane svih segmenata društva. To je ocijenjeno na danas održanom okruglom stolu "Klimatske promjene i zelena ekonomija“ koji je organizovala NVO „Fors Montenegro“ u okviru projekta „Inicijativa za zelenu ekonomiju“, koji finansira EU.

Na okruglom bilo je riječi o ranjivosti Crne Gore na klimatske promjene i dosadašnje aktivnosti u procesima adaptacije, trendovi prirodnih nepogoda, osjetljivost ekonomskog sektora na nepovoljne hidrometeorološke događaje u državi, kao i o stanju životne sredine u Opštini Nikšić. Predstavljeni su i projekti koje su organizacije civilnog društva realizovale u oblasti zaštite životne sredine, zelene ekonomije i umanjivanje štetnih posledica klimatskih promjena.

„Zadnjih nekoliko godina imamo porast količine padavina tokom zimskih mjeseci, kao i smanjenje broja mraznih dana u svim opštinama u Crnoj Gori, dok imamo povećanje broja toplijih dana, čak i do dva puta, što se posebno odnosi na južni, ali i centralni dio države“, Duško Vujačić iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Jedan od razloga klimatskih anomalija, kako je kazao Vujačić, je zbog globalnog otopljavanja koje je posledica emisije štetnih gasova u atmosferu.

„Skoro je bila diskusija na tu temu i izrečeno je ili fosilna goriva ili planeta, tako da je na čovječanstvu da se odluči“, kazao je Vujačić.

Prema riječima Tamare Todorović, menadžerke projekta, uticaj klimatskih promjena je povezan sa društveno-ekonomskim razvojem, a sprovođenje javnih politika u oblasti klimatskih uticaće na sposobnost zemlje da postigne ciljeve održivog razvoja.

„Neophodno je pratiti razvoj i sprovođenje nacionalne politike u oblasti klimatskih promjena i drugih planskih dokumenata radi sprovođenja mjera za smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte i prilagođavanja na negativne uticaje klimatskih promjena“, istakla je Todorović. Okrugli sto je organizovan u cilju unapređenja dijaloga i međusobne saradnje između državnog, lokalnog i civilnog sektora kada je u pitanju rješavanje problema iz oblasti životne sredine.

„Prepoznata je potreba za povećanim aktivnosti kod svih segmenata društva usmjerenim ka usvajanju pristupa zelene ekonomije kao strategije za budućnost koja dovodi do socijalne jednakosti i smanjenja ekoloških katastrofa“, kazala je Todorović.

Učesnici okruglog stola bili su predstavnici NVO, lokalne uprave Opštine Nikšić, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Direktorata za vanredne situacija MUP-a Crne Gore i studenti.

Projekat „Inicijativa za zelenu ekonomiju“ realizuje se u 13 opština u Crnoj Gori.

Bonus video: