Daily Mail o Porto Montenegru: Manku treba još samo malo vremena i novca

„Što bi Bajron rekao o modernom Porto Montenegru nikada nećemo saznati. Ipak, ovo je zaista spektakl“, piše „Daily Mail“
45 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.12.2014. 08:31h

Balkanska državica Crna Gora se brzo uzdiže kao šik destinacija, a Porto Montenegro je „cool“ nova destinacija za jahtaški džet-set – piše britansi dnevni list „Daily Mail“ u novom tekstu posvećenom luksuznom nautičko-turističkom naselju što ga u Tivtu gradi grupa investitora predvođena kanadskim milijarderom Piterom Mankom.

Iako se lokalne vlasti u Tivtu i dio menadžmenta Porto Montenegra upiru da dokažu kako je to elitno stambeno naselje i marina za mega jahte integralni dio tog grada, britanski dnevnik konstatuje da je Porto Montenegro „odmah pored gradića Tivta koji ima mali aerodrom, iako većina posjetilaca Porta koristi 27 milja udaljeni aerodrom Dubrovnik“.

„Porto Montenegro, nekada glavna baza austro-ugarske flote, danas je dom superjahti, otmenih palata, velikih bazena, noćnih klubova, flota helikoptera, ali i otrovnih kontroverzi. Na njegovom nišanu su Monte Karlo, Sent Trope, ali i Porto Banus. Sve što Porto Montenegru sada treba je malo vremena i još nekoliko miliona ulaganja“, piše britanski dnevnik dodajući da će za posmatrače sa strane, biti interesantno da gledaju dalji razvoj Porto Montenegra pod dirigentskom palicom Pitera Manka kome je Vlada Crne Gore 2006 godine prodala tivatsko vojno brodogradilište Arsenal.

„Mankov prijatelj iz Toronta kaže da mu je, kada je prvi put posjetio lokaciju današnjeg Porto Montenegra prije sedam godina, ona izgledala kao Perl Harbor nakon japanskog napada“, konstatuje „Daily Mail“ povlačeći paralelu između tivatskog brodogradlišta koje je zapošljavalo skoro 500 ljudi i u japanskom bombardovanju decembra 1941, razorene američke vojno-pomorske baze na Havajima.

Piter Mank

Britanski dnevnik navodi riječi mankovog partnera, lorda Džejkoba Rotšilda da je „čudo“ kako se ovaj prostor u Tivtu izmijenio u proteklih nekoliko godina što je krunisalo ljetošnje otvaranje luksuznmog hotela „Regent“.

„Daily Mail“ piše da svečanom otvaranju hotela „na žalost, nije bio njihov stari prijatelj, ruski oligar Oleg Deripaska“.

„Deripaska ima kuću na crnogorskoj obali, ali je pao u menilost kod crnogorskog premijera Mila Đukanovića u vezi fabrike za proizvodnju aluminijuma koju je kušpio (KAP, primjedba autora), kasnije ostavivši hiljade stanovnika Crne Gore bez posla“.

Uz napomenu da je Boka Kotorska najdublja i najzaštićenija prirodna luka na Mediteranu, te da je u blizini Porto Montenefra i spektakularno lijepi Kotor pod zaštitom UNESCO-a, „Daily Mail“ piše da Mankov nautički centar „nije izgubio dodir sa svojom prošlošću“ jer ima mali muzej posvečen Arsenalu „a dvije hladnoratovske podmornice, sada otvorene posjetiocimka, stoje na obali marine.“

U Portu su inače, kao muzejski ekpsonati izložene dvije podmornice Ratne mornarice nekadašnje SFRJ koja je bila nesvrstana zemlja i nikada nije učestvovala u Hladnom ratu između Zapada i SSSR-a. Britanski dnevnik kaže i da je Crnogorsko primorje „lako dostupno preko letova na aerodrom Dubrovnik“ i podsjeća na riječi velikog engleskog pjesnika Lorda Bajrona koji je Boku opisao kao „najljepši susret između kopna i mora“.

„Što bi Bajron rekao o modernom Porto Montenegru nikada nećemo saznati. Ipak, ovo je zaista spektakl“, zaključuje „Daily Mail“.

Bonus video: