U Pljevljima još zamućena voda

U Vodovodu očekuju da neće biti restrikcija u vodosnabdijevanju narednih dana jer su dotoci sa izvorišta u Odžaku, koja je dobrog kvaliteta poboljšani
79 pregleda 2 komentar(a)
Plješa, Foto: Goran Malidžan
Plješa, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 11.12.2014. 07:14h

Zbog enormnog povećanja mutnoće vode koja dolazi na postrojenje za prečišćavanje na Pliješi, Zdravstveno sanitarna inspekcija, u saradnji sa nadležnim epidemiologom i odgovornim u JP Vodovod isključila je iz sistema vodosnabdijevanja vodozahvat iz akumulacije u Otilovićima.

U Vodovodu očekuju da neće biti restrikcija u vodosnabdijevanju narednih dana jer su dotoci sa izvorišta u Odžaku, koja je dobrog kvaliteta poboljšani.

Mutnoća vode iz druga dva izvorišta Breznica i Jugošnica opada ali i dalje prelazi dozvoljene vrijednosti, i nije za upotrebu osim u tehničke svrhe.

Zdravstveno sanitarni inspektor Olivera Lučić Miler kazala je da čekaju rezultati uzoraka vode uzetih na analizu osmog decembra, a da dok oni ne budu gotovi važi upozorenje da voda sa sva tri gradska vodovoda nije za upotrebu.

Ona je kazala da svakodnevno provjeravaju mutnoća vode sa izvora kod motela “Vodice”, odakle se većinom Pljevljaci snabdijevaju vodom kada voda iz gradskih vodovoda nije za upotrebu.

Prema njenim riječima mutnoća vode je u granicama dozvoljenog a čeka se i potvrda bakteriološke ispravnosti.

Svake godine tokom jeseni i zime javlja se problem vodosnabdijevanja grada.

U Vodovodu kažu da postrojenje na Pliješi nije namijenjeno da prečišćava jezersku već izvorske vodu.

Zbog velikih gubitaka na cjevovodu izvorske vode koja dolazi iz Odžaka i koja je dobrog kvaliteta Vodovod je godinama primoran da koristi veće količine jezerske vode iz akumulacije u Otilovićima, koju zahvata sa dijela cjevovoda koji je urađen za potrebe Termoelektrane.

U lokalnoj upravi Pljevalja tvrde da je za rekonstrukciju distributivne mreže gradskog vodovoda, Postrojenja za preradu vode na Pliješi i izgradnju glavnog dovoda sirove vode Odžak- Pliješ, sa povratnim cjevovodom, potrebno obezbijediti blizu jedanaest miliona eura.

Predviđeno je da se ti projekti realizuju fazno sve do 2030. godine.

Prioritet bi bila rekonstrukciju cjevovoda koji se nalaze u veoma lošem stanju, a nakon toga radila bi se postepeno rekonstrukcija i drugih cjevovoda.

Na taj način riješio bi se problem gubitka vode na mreži, koji trenutno iznosi preko 60 odsto i dobio bi se bolji kvalitet vode.

U kakvom je stanju vodovodna mreža u Pljevlima najbolje govori podatak da radnici ovog preduzeća dnevno u prosjeku otklanjaju tri do četiri kvara.

Trećina pljevaljskog vodovoda izgrađena je od azbestno cementnih cijevi, čija je upotreba u zemljama Evropske unije odavno zabranjena.

Direktor podnio ostavku

Direktor Javnog preduzeća Vodovod Milan Lekić podnio je ostavku na tu dužnost zbog sukoba interesa, jer je u isto vrijeme bio direktor opštinskog preduzeća i odbornik Demokratskog fronta.

Za vršioca dužnosti Upravni odbor predložio je Veselina Sekulića, ali on još nije dobio potrebnu saglasnost predsjednika Opštine.

Pljevljaci smatraju da krivicu za ovakvo stanje sa pijaćom vodom snose odgvorni u Vodovodu, a drugi lokalna uprava, koja je dužna da građanima obezbijedi kvalitetnu vodu za piće.

Bonus video: