Otvoren festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2014.

Festival je otvorila Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a koja je tom prilikom uručila priznanja za doprinos unaprjeđenju Festivala
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2014. 20:45h

U Crnogorskom narodnom pozorištu je večeras, na Međunarodni dan ljudskih prava, svečano otvoren peti jubilarni Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2014.

Festival je dio šireg projekta “Ubrzajmo ljudska prava!”, koji CGO sprovodi uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, i kofinansiranje Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, Kanadske ambasade i fondacije Heinrich Boll, kao i partnerstvo Crnogorskog narodnog pozorišta, Beldocsa i Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Festival je otvorila Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a koja je tom prilikom uručila priznanja za doprinos unaprijeđenju Festivala Janku Ljumoviću, direktoru Crnogorskog narodnog pozorišta i Mladenu Vušuroviću, direktoru Međunarodnog festival dokumentarnog filma BELDOCS, koji se se takođe obratili publici u CNP-u.

Daliborka Uljarević

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj je, po prvi put otvorio crnogorski film „Žive oči“ u režiji Senada Šahmanovića, koji se sa ekipom koja je radila na filmu, članovima pozorišnog ansambla slijepih glumaca „Homer“, nakon projekcije, predstavio publici.

Film prati proces rada na predstavi Slijepi, rađenoj po tekstu Morisa Meterlinka. Fokus je na mladim osobama sa oštećenjem vida koje učestvuju u kreiranju predstave. Njihovi svakodnevni strahovi, želje, nade, miješaju se sa ulogama koje igraju. Njihovo specifično životno iskustvo prožima se sa iskustvom profesionalnih glumaca. Njihove emocije jedno umjetničko djelo čine istinitim. Film je rađen u produkciji Alternativne teatarske aktivne kompanije – ATAK.

Nakon prvog filma uslijedila je crnogorska premijera svjetski proslavljenog dokumentarnog ostvarenja „20.000 dana na Zemlji“, koji su režirali Iain Forsyth i Jane Pollard, koji prati jedan fiktivni dan u životu pjevača Nick Cave-a. Ovo je biografija o životu muzičara, pisca i scenariste – Nick Cave-a.

Umjetnički duet Iain Forsyth i Jane Pollard, u svom filmskom debiju, kombinuju fikciju i stvarnost, privatni i javni život, i u jednom fiktivnom danu obuhvataju životnu priču poznatog muzičara. Uključujući scene iz Nick-ovog života, od njegovog djetinjstva, preko fotografija sa koncerata, do naracije od strane samog Cave-a, film objašnjava njegov pogled na svijet, život i iznad svega njegovu filozofiju pisanja pjesama. U filmu se pojavljuju i njegove kolege, Blixa Bargeld i Kylie Minogue, koji se prisjećaju saradnje sa Cave-om. U ovom filmu ispituje se ko je umjetnik, čemu služi umjetnost, kako izgleda kreativni proces, zbog čega je transformacijska snaga umjetnosti jedna od najvećih sila na planeti.

Festival će biti organizovan od 10. do 14. Decembra u CNP-u, učestvovaće veliki broj autora , a od 12. do 13. decembra, pilot izdanje Festivala će biti organizovano u Kotoru, u Kinu Boka. Na zatvaranju Festivala biće uručene nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj, prvi i jedni takve vrste u Crnoj Gori, stvara mogućnost da se posredstvom filma doprinese podizanju svijesti građana i građanki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprijeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu.

Galerija

Bonus video: