UNICEF: Samo 40 odsto djece ima predškolsko obrazovanje

Takođe, kako se navodi, razlike po regionima su velike i na sjeveru Crne Gore zabilježen je najmanje djece sa predškolskim obrazovanjem
0 komentar(a)
bendžamin Perks, Foto: Ilija Petrušić
bendžamin Perks, Foto: Ilija Petrušić
Ažurirano: 10.12.2014. 13:39h

Samo 40 odsto djece od tri do šest godina ima predškolsko obrazovanje u Crnoj Gori, dok je taj procenat duplo manji među romskom i egipćanskom djecom, pokazuje istraživanje UNICEF-a.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks i koordinatorka Ministarstva prosvjete i ministarka nauke Sanja Vlahović, otvoriće sjutra konferenciju „Kvalitet obrazovanja – važnost ulaganja u predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ .

„Istraživanje UNICEF-a pokazalo je da samo 40 odsto djece uzrasta od tri do šest godina pohađa predškolsko obrazovanje u Crnoj Gori, dok je ovaj procenat duplo manji – 19 odsto među romskom i egipćanskom djecom. Djeca iz najsiromašnijih porodica imaju skoro deset puta manje šanse da budu uključena u neki vid predškolskog obrazovanja“, saopšteno je iz UNICEF-a.

Takođe, kako se navodi, razlike po regionima su velike i na sjeveru Crne Gore zabilježen je najmanje djece sa predškolskim obrazovanjem.

„Konferencija stavlja akcenat na stratešku reformu sistema obrazovanja i doprinos koji ima za dugoročni ekonomski i društveni razvoj Crne Gore. U tom pogledu, jedan od ključnih ciljeva je povećanje predškolskim obrazovanjem djece od tri do šest godina sa trenutne stope pokrivenosti od 40 odsto na 95 odsto do 2020. godine“, dodaje se u saopštenju.

Na konferenciji će biti predstavljeni planovi za postizanje potpunog obuhvata sve djece predškolskim obrazovanjem koji su razvijeni na osnovu nalaza i preporuka Studije o investiranju u predškolsko obrazovanje u Crnoj Gori, sprovedene uz podršku Ministarstva prosvjete i UNICEF-a.

Na skupu će biti ukazano na dugoročne koristi ulaganja u rano obrazovanje za individualni i društveni razvoj, a biće predstavljeni i ključni elementi kvalitetnog sistema predškolskog obrazovanja.

„O ovim pitanjima posebno će govoriti ekspertkinje Emily Vargas-Baron, direktorka RISE Instituta iz Vašingtona u Sjedinjenim Američkim Državama i Angelica Ponguta iz Centra za studije o djeci Jejl Univerziteta, kao i nacionalni eksperti i profesionalci“, dodaju iz UNICEF-a.

Na konferenciju su pozvani predstavnici relevantnih obrazovnih institucija na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i predstavnici Vlade Crne Gore, međunarodne zajednice i civilnog sektora.

Bonus video: