Podrška zahtjevima sindikalne organizacije Ekonomskog fakulteta

"Cilj aktuelnih aktivnosti kolektiva Ekonomskog fakulteta je unapređenje postojećeg stanja na Univerzitetu u svrhu podizanja nivoa kvaliteta visokog obrazovanja u Crnoj Gori"
1 komentar(a)
Vukašin Zogović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vukašin Zogović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.12.2014. 18:24h

Univerzitetski odbor Sindikata Univerziteta Crne Gore (UCG) podržao je većinom glasova zahtjeve Sindikalne organizacije Ekonomskog fakulteta u cilju efikasnijeg funkcionisanja te institucije, kazao je predsjednik ze radničke organizacije, Vukašin Zogović.

On je naveo zaključke Sindikalne organizacije Ekonomskog fakulteta, koji su dobili podršku Univezitetskog odbora.

"Cilj aktuelnih aktivnosti kolektiva Ekonomskog fakulteta je unapređenje postojećeg stanja na Univerzitetu u svrhu podizanja nivoa kvaliteta visokog obrazovanja u Crnoj Gori. Istovremeno, jedan od ciljeva je i efikasniji rad i razvoj Univerziteta Crne Gore, pa samim tim i Ekonomskog fakulteta", piše u saopštenju.

Navodi se da sindikalna organizacija Ekonomskog fakulteta, odnosno kolektiv, nije saglasan sa načinom vođenja UCG.

"Tražimo stavljanje van snage svih nezakonito donijetih akata i odluka od Upravnog odbora i organa Univerziteta. Takođe, zahtijeva da odgovorni sa Univerziteta imaju isti stav prema svima po pitanju upisa studenata i radnog odnosa zaposlenih. Selektivan pristup dovodi do podjela i neprihvatljiv je za sindikat", kaže se u zaključcima.

Kako su saopštili, sindikalna organizacija Ekonomskog fakulteta zalaže se za transparentnu, javnu i demokratsku proceduru na izradi novog statuta.

Oni smatraju da posebnu pažnju treba posvetiti zastupljenosti univerzitetskih jedinica u organima i tijelima Univerziteta, rukovođenju, upravljanu, većoj autonomiji, radnom statusu zaposlenih posebno saradnika i nenastavnog osoblja.

"Sindikalna organizacija Ekonomskog fakulteta obratiće se Sindikatu Univerziteta Crne Gore i tražiti podršku za realizaciju započetih aktivnosti, u cilju efikasnijeg funkcionisanja Univerziteta Crne Gore, odnosno svih univerzitetskih jedinica", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je formiran radni tim zadužen za realizaciju planiranih aktivnosti

Kako se navodi, Univerzitetski odbor Sindikata UCG jednoglasno je usvojio zaključak da u cilju unapređenja nivoa kvaliteta visokog obrazovanja, bržeg razvoja Univerziteta i svih organizacionih jedinica, izrade Statuta i drugih normativnih akata.

"Od rukovodstva Univerziteta zahtijevamo da uključi predstavnike Sindikata u postojećim radnim grupama i tijelima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: