Tivat: Cijene vode, za sada, neće rasti

655 pregleda 0 komentar(a)
Centar Tivta, Foto: Siniša Luković
Centar Tivta, Foto: Siniša Luković

Preduzeće Vodovod i kanalizacija Tivat (VIK) ne namjerava da u ovoj godini poveća cijene svojih usluga, ali nije isključena mogulnost da se to, zbog primjene novih zakonskih riješenja koja stupaju na snagu u Crnoj Gori, ipak dogodi i mimo njihovog plana.

Po novom Zakonu o komunalnim djelatnostima, cijene vode od ove će godine utvrđivati Regulatorna agencija za energetiku, a do sada su to radile Opštine, svaka za svoje žitelje pojedinačno. Vlada je već, usvajajući Strategiju upravljanja vodama Crne Gore, poručila da “voda nije socijalna kategorija, već ekonomsko dobro koje ima svoju vrijednost”, a prve procjene govore da bi voda iz javnih vodovoda u državi mogla zbog takvog stateškog opredjeljenja kabineta premijera Duška Markovića, da poskupi i do 40 odsto.

Cijene usluga VIK-a Tivat inače, posljednji put su mijenjane u fabruaru 2015. Kubik vode za potrošače iz kategorije domaćinstava u Tivtu košta 97 centi, a za privredu 1,94 eura. Cijena usluga odvođenja kanalizacije za građane je 29 centi po kubiku dok za privredu ona iznosi 58 centi.

Mjesečna naknada za održavanje pogonske spremnosti mreže za građane je 2,4 eura, a za privredu 5,4 eura. Tivatski VIK je namjeru da zadrži aktuelnu cjenovnu politiku izrazio i u svom Finansijskom i programu rada za 2019. na koje su zeleno svjetlo dali odbornici u lokalnom parlamentu.

To opštinsko preduzeće koje je po poslovanju i stepenu naplate svojih usluga, jedan od najboljih gradskih vodovoda u Crnoj Gori, planira da ove godine prihoduje ukupno 3.167.000 eura, od čega najviše, 1,93 miliona eura, od prodaje vode. Na rashodovnoj strani, tivatski VIK najviše novca će potrošiti za nabavku vode iz Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje za što će toj državnoj firmi platiti 834 hiljade eura, oko 60 hiljada više nego što je to bio slučaj lani.

Bonus video: