Nuhodžić: Bezbjednost i izazovi na teritoriji Evrope su nedjeljivi i zajednički

Nuhodžić je naglasio važnost operativne razmjene informacija na planu suzbijanja ilegalnih migracija i svih oblika prekograničnog kriminala
268 pregleda 0 komentar(a)
Nuhodžić u Zagrebu, Foto: MUP Crne Gore
Nuhodžić u Zagrebu, Foto: MUP Crne Gore

Crna Gora, Hrvatska i Albanija dobro sarađuju na suočavanju sa ilegalnim migracijama i kontroli granica, ali ima prostora za unapređenje saradnje u borbi protiv prekograničnog kriminala i posebno za implementaciju sporazuma sa Evropskom obalskom i graničnom stražom (Frontex).

To su danas u Zagrebu zaključili ministri unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, Davor Božinović i Sander Lešaj.

Mevludin Nuhodžić, Davor Božinović , Sander LešajNuhodžić, Božinović i Lešaj

Nuhodžić je naglasio važnost operativne razmjene informacija na planu suzbijanja ilegalnih migracija i svih oblika prekograničnog kriminala.

To je ilustrovao činjenicom da je proteklih godina, u saradnji sa Tužilaštvom, krivičnim prijavama procesuirano više od 70 lica, članova krijumčarskih mreža koji su djelovali na teritoriji Crne Gore.

"Naše uvjerenje i naš moto je: Bezbjednost i izazovi na teritoriji Evrope su nedjeljivi i zajednički", saopštio je Nuhodžić.

On je zaključio da se izazovi migracija koji imaju globalnu dimenziju jedino mogu rješavati sinergijski, ako se sarađuje operativno i strateški.

"I dalje ćemo jačati kapacitete graničnih policija, modernizovati tehničko opremanje granica, raditi na povećanju prihvatnih kapaciteta, dosljedno sprovoditi sporazume o readmisiji te usvajati šengenske standarde, kada je u pitanju bezbjednost i nadzor granica", dodao je Nuhodžić.

On je kazao da je Hrvatska daleko odmakla na šengenskom putu, da u tome može pomoći Crnoj Gori, koja je, iako mala zemlja, po pitanju ilegalnih migracija spremna da pruži sve raspoložive resurse u saradnji sa zemljama regiona i zemljama Evropske unije.

"On je zaključio kako je i saradnja ministarstava unutrašnjih poslova kvalitetna i intenzivna, a međusobni odnosi iskreni, otvoreni, partnerski, prijateljski i dobrosusjedski, što je važan uslov za kvalitetno suprotstavljanje i rješavanje ovih problema", kaže se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Domaćin sastanka, ministar Davor Božinović, rekao je da Hrvatska insistira unutar Evropske unije (EU) na uključenosti država našeg regiona u teme koje se tiču bezbjednosnih izazova.

"Mi smo iz svih, hrvatskih i regionalnih interesa insistirali na tome da države Jugoistočne Europe, a to su i države kandidati za članstvo u EU, nikako ne budu zapostavljene u dijalozima koji se vode na tom nivou, zbog toga što je to u zajedničkom interesu, ne samo u interesu zemalja ovog dijela Evrope, već Evrope kao cjeline", rekao je on.

Ukazao je i na značaj realizacije implementacije statusnih sporazuma s Evropskom obalskom i graničnom stražom (Frontex).

Ministri unutrašnjih poslova Crne Gore, Hrvatske i Albanije saglasili su se da je današnji susret rezultirao sadržajnim razgovorom i izrazili zadovoljstvo postignutim i dogovorenim.

"To će se u narednom periodu implementirati kroz radne grupe, kako bi dodatno unaprijedili saradnju, a time i otpornost na izazove s kojima se zajedno suočavaju", kaže se u saopštenju.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnosti povlačenja sredstava iz pretpristupnih fondova EU koji su na raspolaganju Crnoj Gori i Albaniji, kao i o razvoju zajedničkih, s Hrvatskom, prijedloga vezanih za jačanje graničnih kapaciteta i granične policije.

Bonus video: