Čišćenje podmorja u Ulcinju: Ribe pobjegle od otpada

Stare cipele, rukavice, drugi djelovi odjeće, lavori, plastične boce samo su dio otpada
80 pregleda 1 komentar(a)
čišćenje podmorja
čišćenje podmorja
Ažurirano: 08.12.2014. 16:19h

Stare cipele, rukavice i drugi djelovi odjeće, probušeni lavori i plastične boce samo su dio asortimana koji počiva u podmorju ispod ulcinjskog Starog grada prema kršu od Limana. Ulcinjski ronioci na čelu sa Ibrahimom Milom izveli su početkom mjeseca edukativnu akciju čišćenja tog dijela podmorja i kod poluostrva Suke, koje je bogatije za dječje pelene, ženske uloške i ostatke ribarskih mreža. Mila je kazao da su ronioci na oba mjesta evidentirali velike količine raznog otpada.

“Ne može se to očistiti u jednoj akciji ili jednom danu”, kazao je Mila, koji je pr edsjednik ronilačkog kluba „Dolcinium“. On je naglasio da nije zanemarljiv doprinos samih građana takvom podmorju.

“Smeće u podmorju kod Starog grada bacili su i bacaju Starograđani. To mora prestati jer je žalosno da u tom veoma živopisnom dijelu podmorja ima puno smeća i nijedne ribe ”, kazao je Mila pojasnivši da riba ne ide tamo gdje ima otpada. Riba voli čisto podmorje, ali je naglasio da se nemarom tjera dalje od obale. Osim njega, u akciji su učestvovali Armend, Yllii Leart Mila, Gano Resulbegović i Nagip Kurti. Enis Kurti bio je vođa čamca, a akciju su finansirali NVO “Bojanatour”, “Zeleni korak” i ronilački klub. Cilj akcije, kako je rekao Mila, bio je podizanje svijesti kod mještana o značaju čistoće u podmorju.

“Nastavićemo aktivnosti i na drugim lokacijama, ali nam je za značajniji učinak neophodna pomoć JP za upravljanje morskim dobrom, resornog ministarstva i Opštine. Samo jedna prava kampanja i široka akcija svih tih subjekata daju opipljivije rezultate”, ocijenio je Mila. Podsjetio je da je prije dvije godine pokrenuo inicijativu za čišćenje podmorja i obale od Limana do Kruča ali da do danas ni od koga nije dobio odgovor.

“Ovo je veliki problem koga većina stanovništva nije svjesna. Izostanak konkretnih mjera u tom pravcu stvara uslove za nastanak pravih deponija u podmorju”, kazao je Mila.

Bonus video: