GA: Dan borbe protiv korupcije CG dočekuje sa poražavajućim rezultatima

"Termin korupcija toliko često koristi da građani nijesu svjesni štetnosti koju ona nanosi i da je u našim uslovima izgubila svoju smisao"
1 komentar(a)
korupcijaa_1, Foto: Shutterstock
korupcijaa_1, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2014. 15:41h

iz NVO Građanska alijansa (GA) podsjećaju da se sjutra obilježava međunarodni dan borbe protiv korupcije čiji je cilj da se ukaže na rasprostranjenost ove izuzetno negativne pojave sa jedne strane i da se promovišu efikasnije mjere za njeno suzbijanje.

"Ovaj datum (9.decembar) se obilježava od 2004. godine kada su godinu dana ranije UN usvojile konvenciju protiv korupcije. Ovaj datum Crna Gora dočekuje sa poražavajućim rezultatima. Indeks percepcije korupcije za ovu godinu pokazuje da smo na ljestvici nazadovali u odnosu na prošlu godinu i nalazimo se na 76.mjestu. Ovo mjesto dijelimo sa državom Sao Tome i Principe. Ovo dovoljno govori o nama i svjesnosti opasnosti koje korupcija ima na cjelokupno društvo", saopšteno je iz GA.

U saopštenju se dodaje da se termin korupcija toliko često koristi da građani nijesu svjesni štetnosti koju ona nanosi i da je u našim uslovima izgubila svoju smisao.

"Prodaja državne imovine po mizernim cijenama zarad ličnog interesa lokalnih moćnika pa onda nema novca u budžetu za higijenska sredstva u bolnicama I izgradnju vrtića je samo jedan od primjera korupcije kod nas. Ukoliko nas i ne zabrinjava činjenica da je stepen korupcije manji u jednom Svazilendu po zvaničnoj statistici nego kod nas, moramo biti svjesni činjenice da ne postoji ni jedna važnija međunarodna adresa koja kada spominje stanje u Crnoj Gori obavezno naglašavaju pitanje o rasprostranjenosti korupcije i veoma malih rezultata u ovoj oblasti", piše u saopštenju.

Po njihovim riječima zabrinjavajuće je to da ni dvije decenije nakon početka tranzicije još lutamo sa zakonskim rješenjima i institucionalnim okvirom za borbu protiv korupcije.

"Da bi postojala odlučna osuda društva o ovoj pojavi mora postojati prevencija i edukacija a nažalost Crna Gora na ovom polju osim par promotivnih spotova ne radi ništa. Takođe nemamo pravosnažne presude naročito kada su u pitanju "krupne ribe".Zabrinjava da o njoj ima govora u civilnom sektoru od strane onih koji bi da postoji efikasan sistem bili predmet krivičnog gonjenja. Crna Gora u narednom periodu mora napraviti odlučnije korake u ovoj oblasti. Prevencija,odlučno kažnjavanje, odlučna osuda, kanali za prijavljivanje korupcije ali koji funkcionišu, otvorenost I približavanje institucija prema građanima su koraci kojima se države bore protiv ove "bolesti"" zaključuju u GA.

Bonus video: