Berane: Za više od mjesec dana registrovane 2.654 osobe sa simptomima akutnih respiratornih infekcija

Ovaj alarmantan podatak je gostujući u programu Radija Berane saopštila specijalista opšte medicine i izabrani doktor za odrasle u Domu zdravlja „Dr. Nika Labović“ u ovom gradu dr Julijana Zečević
436 pregleda 0 komentar(a)
Dom zdravlja Berane, Foto: Tufik Softić
Dom zdravlja Berane, Foto: Tufik Softić

U Beranama je za svega nešto više od mjesec dana u ovoj godini registrovano čak 2.654 osoba sa simptomima akutnih respiratornih infekcija.

Ovaj alarmantan podatak je gostujući u programu Radija Berane saopštila specijalista opšte medicine i izabrani doktor za odrasle u Domu zdravlja „Dr. Nika Labović“ u ovom gradu dr Julijana Zečević.

Ona je precizirala da je broj oboljelih do 19 godina iznosio 1.713, dok je starijih od 2o godina sa simptomima sličnim gripu bilo 937.

„U istom periodu sa simptomima gripa registrovano je 106 osoba, od kojih 24 uzrasta do 19 godina i 82 pacijenta starija od 20 godina. Kod 10 osoba je laboratorijski potvrđen virus influence tipa A. Njih četvoro bilo je hospitalizovano u Opštoj bolnici Berane, ali niko nije imao teže komplikacije“, kazala je dr Zečević.

Prema njenim riječima u protekla četiri dana, broj registrovanih pacijenata sa simptomima akutnih respiratornih infekcija u beranskom Domu zdravlja iznosio je 325.

„Od tog broja 221 osoba bila je mlađa od 19 godina, dok su 104 osobe starije od 20 godina. Virus gripa u ovom periodu registrovan je kod 34 osobe, od kojih je 10 njih mlađe od 19 godina, a 24 osobe starije od 20 godina“ – objasnila je dr Zečević.

Ona je pojasnila da pored vakcinacije, veoma bitnu ulogu igra i prevencija, pa se pacijentima preporučuje da se pridržavaju preporuka ljekara.

„Veoma je važno u sezoni gripa održavati higijenu ruku, naročito kad se dođe spolja. Čestice gripa na mobilnom telefonu se zadržavaju 17 dana, na kovanicama 2 do 3 dana, a na papirnim novčanicama mnogo duže. Važno je ne dodirivati lice kad se dođe spolja, posebno oči, nos i sluzokožu, jer se tako virus prenosi dva do tri puta brže. Takođe, treba izbjegavati slavlja, rođendane, ljubljenja. Prostorije u kojima se boravi treba provjetravati dva do tri puta dnevno, unositi više tečnosti i obogatiti ishranu većom količinom voća i povrća. Takođe, treba se baviti umjerenom fizičkom aktivnošću koja podstiče razvoj imuniteta i izbjegavati mjesta na kojima boravi veliki broj ljudi. Ukoliko se desi da obolite od gripa, ne idite na posao, a djecu koja imaju simptome gripa ne šaljite u škole, vrtiće ili igraonice“, apelovala je dr Zečević.

Bonus video: