Kolašinski vatrogasci u vodu u čizmama koje su pozajmili

Vatrogasci nemaju ni odjeću koja bi ih zaštitila prilikom gašenja požara. U vatru idu u običnim kombinezonima
10 komentar(a)
Kolašin vatrogasci (Novina)
Kolašin vatrogasci (Novina)
Ažurirano: 08.12.2014. 07:03h

U više od polovine akcija pripadnici kolašinske službe zaštite i spasavanja idu bez adekvatne opreme i često rizikujući živote.

Tako je bilo i nedavno, kada su iz vozila, koje je bilo u vodi, ispod mosta Pjenavac izvlačili tijela nastradalih u saobraćajnoj nesreći. Slično je i kada gase požare ili spasavaju zalutale turiste na planinama.

Kako kaže komandir te službe Željko Darmanović, njegove kolege i on “opremljeni” su ponekad samo iskustvom, željom da pomognu i hrabrošću.

“U oko 30 do 40 posto akcija idemo neopremljeni. Recimo kada smo ispod mosta Pjenavac izvlačili tijela nastradalih u saobraćajnoj nesreći, samo trojica pripadnika službe su imali 'ribarske' čizme. Sva tri para su bila probušena. Da dodam i da smo jedan par od tih pozajmili. Da ne govorim o tome da nemamo ni ronilačka odijela, što je za toliko sati u vodi neophodno”, kaže Darmanović.

Kolašinski vatrogasci nemaju ni odjeću, koja bi ih zaštitila prilikom gašenja požara.

U vatru idu obučeni u obične kombinezone.

Ipak, kako kažu, napredak je što su dobili bar tzv. “izolacione aparate” (boce i maske koje ih štite od štetnih gasova).

Prema Darmanovićevim riječima, sve je to svakodnevni stres i rizik za 21 operativca te službe.

Tokom minulih nekoliko godina vatrogasci iz provalija izvukli su na desetine stradalih i izgubljenih. I dalje to rade običnim konopima, koji se koriste za sijeno, kupljenim u prodavnicama.

“Pored tog “materijalnog faktora”, mnogo bi važna bila i obuka ljudi. Ipak, ne odbijamo nijednu akciju i gotovo se nije desilo da smo bili neuspješni. Sve to, naravno izaziva ogroman stres i dani su potrebni da se od nekih prizora, naročito kada je riječ o saobraćajnim nesrećama oporavimo. Međutim, vrlo često već narednog dana moramo u novu akciju”, priča komandir Službe zaštite i spasavanja.

Prosjek plate do 420 eura

Prosječna plata kolašinskih vatrogasaca je od 400 do 420 eura.

Ne plaćaju im se sati pripravnosti. Vrlo često je neophodno da i oni koji imaju slobodan dan, budu pozvani u neku akciju.

“Pokrivaju” 897 kvadradratnih kilometara, kolika je površina opštine. Više od polovine toga je šuma, planinski masivi, koji nijesu pristupačni za mehanizaciju. U većini slučajeva, i pored toga, uspješno lokalizuju požare, a nerijetko pomažu i kolegama iz drugih opština.

Bonus video: