MINISTARSTVO OD JANUARA ZNALO ZA STANJE BOLNICE

Bijelo Polje: Babica tužila načelnicu neonatologije za nemar prema bebama

U pismu Radunoviću, babica Danijela Lutovac indirektno krivi načelnicu i za smrt jedne bebe
181 pregleda 140 komentar(a)
Haka Tahirović, Foto: Čitalac "Vijesti"
Haka Tahirović, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 08.12.2014. 06:33h

Ministarstvo zdravlja još u januaru je obaviješteno o navodnim neprofesionalnim i nehumanim postupcima načelnice Neonatologije bjelopoljske bolnice Hake Tahirović.

U pismu upućenom bivšem ministru Miodragu Radunoviću, u koje su “Vijesti” imale uvid, babica Danijela Lutovac teško optužuje Tahirović za neodgovoran odnos prema bebama, a indirektno je dovodi u vezu sa smrću novorođenčeta koje je ranije preminulo.

Lutovac u pismu navodi i da je Radunović ranije upoznat sa tim smrtnim slučajem.

“Vijestima” nije poznato da su zdravstvene vlasti bilo šta preduzele povodom pisma, a Lutovac tvrdi da joj nikada nije odgovoreno.

“Jedna od činjenica je da je doktorica mijenjala podatke koje sam ja kao dežurna smjenska sestra unosila u kompjuter. Podaci svjedoče o stanju djeteta. Od tog dana trpim svakodnevni pritisak konstantno maltretiranje i pokušaj svaljivanja krivice na mene”, piše u pismu.

Tahirović negirala sve optužbe, kao izmišljotine

Tahirović, koja je smijenjena nakon infekcije u porodilištu, demantovala je sve optužbe, kazavši da je riječ o “izmišljotini, nebulozi nečijeg morbidnog razmišljanja”.

Lutovac u pismu navodi da je njen problem “kulminirao” u noći 15. jula 2013. kada je “Tahirović napala prilikom obilaska odjeljenja”.

“Ona je tom prilikom navodno našla pelenu djetetu preko lica i tvrdila da je to dijete moglo da se uguši. Od tog dana ja sam pod stalnim stresom i na bolovanju. Ovdje moja riječ naspram njene ne znači ništa... Ovaj moj slučaj je bila kap koja je prelila čašu, jer mi, govorim uopšteno, već četiri godine radimo konstantno pod stresom, jer strepimo šta može sve da se desi i mi sestre budemo okrivljene. Na odjeljenju koje je služilo za primjer uvukao se strah, konstantno zastrašivanje i veliko nepovjerenje, jer je doktorica nekoliko puta mijenjala terapiju, dodavala nalaze, smanjivala kiseonik i infuziju i isključivala inkubatore, a da o tome ne obavijesti dežurnu sestru“, piše u pismu.

Ona tvrdi da ju je Tahirovićeva jednom i udarila, nakon što joj je skrenula pažnju da je jedno dijete “jako loše”. Tahirovićeva se navodno nije slagala sa takvom ocjenom, a Lutovac tvrdi da je to dijete na kraju prebačeno u Beograd.

“Takvih letalnih slučajeva ima još, ali vjerujte mi za to treba mnogo više vremena“, piše u pismu Radunoviću, koji je podnio ostavku nakon nedavne infekcije pet beba u bjelopoljskoj bolnici, od koje je jedna umrla.

Lutovac moli Radunovića da joj povjeruje, jer joj je “posljednja nada za bolje sjutra”.

Radunović

Ističe da joj je zdravlje ugroženo zbog problema i obavještava Radunovića da se već obraćala direktoru bolnice Tomislavu Jeremiću, ali da on nije “imao razumijevanja”...

Jeremić, koji je podnio ostavku nakon infekcije, danima nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

Tahirović je pozvala novinarku da otkrije dijagnozu babice Lutovac

Tahirović, međutim, tvrdi da svi roditelji čije su bebe liječene na Neonatologiji znaju kako ona “odgovorno postupa”.

Koleginice Danijele Lutovac sa Neonatologije nijesu negirale njene navode iz pisma. Poučene ”ćutanjem nadležnih, nijesu željele zvanično da govore o tome, ali je jedna od njih kazala da će to učiniti “”tamo gdje bude trebalo da daje izjave”.

Tahirović: Nije dobro da pišete, samo pravite problem

Tahirović je novinarki “Vijesti” kazala da “nije pošteno i nije dobro” što želi da piše o tome, imajući u vidu da živi u Bijelom Polju i da će ona ili neko njen koristiti usluge bolnice.

“Imate toliko tema koje su aktuelne, već se bavimo temama koje nemaju perspektivu, i samo pravite problem...”, kazala je Tahirovićeva.

Ona je ocijenila da i ako gradu nije činila dobro, sigurno nije ni zlo, istakavši da je za pet godina na rukama prihvatila 3.700 djece i da je 870 liječeno na Neonatologiji.

“U pravu je moj advokat koji mi je rekao: 'Vi ne možete doktorka... ovaj glib ovdje, i ne možete vi da budete iznad, vi morate da budete u tom glibu, zato što ljudi ne biraju sredstva... Žalosno je... ova bolnica služi za sve ljude kad im nije dobro, a sada svi pljuju na nju'”, kazala je Tahirović.

"Šibnite Lutovac dijagnozu"

Tahirović je pozvala novinarku da otkrije dijagnozu babice Lutovac, koja je prirodu svojih zdravstvenih problema objasnila i Radunoviću...

“Šibnite njenu dijagnozu, mislim da ćete joj napraviti takav problem da ona sa takvom dijagonozom neće moći da se bavi svojom profesijom i da radi na dječjem odjeljenju, gdje je prebačena sa Neonatologije. Premještena je jer tu imamo malu djecu... Možete samo da joj naškodite. Da li ste vi kao novinska kuća spremi da jedino ljudima pravite probleme...”, kazala je doktorka Tahirović “Vijestima”.

Ministarstvo neće da kaže šta je preduzelo, jer traje postupak

Lutovac tvrdi da je o problemu razgovarala sa generalnom direktoricom Direktorata za unapređenje i kontrolu kvaliteta u Ministarstvu zdravlja dr Sanjom Simović, koja joj je, navodno, obećala da će ispitati navode iz njenog pisma. Simović je insistirala da “Vijesti” o tome pošalju pitanja portparolki Ministarstva zdravlja Tatjani Boljević.

Boljević je istog dana telefonom saopštila da ne mogu odgovoriti da li su i šta preduzeli dok je u toku postupak koji je pokrenulo Tužilaštvo zbog infekciji i smrti u bjelopoljskoj bolnici. A.K.