NATO program: Obuka za pripadnike NUS tima

U ovoj fazi sprovodi se i obuka za šest pripadnika tima za neeksplodirana ubojna sredstva, čime će se značajno povećati kapaciteti Ministarstva unutrašnjih poslova na polju čišćenja i uklanjanja NUS-a na teritoriji Crne Gore
121 pregleda 1 komentar(a)
Uništavanje mina, Foto: Shutterstock
Uništavanje mina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.12.2014. 16:31h

NATO je obezbijedio dvije vrste detektora kojima će se vršiti pretraživanje terena i pronalaženje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) u Crnoj Gori, a u toku je obuka za šest pripadnika tima za NUS Ministarstva unutrašnjih poslova.

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva nosilac je projekta koji se sprovodi u okviru NATO programa, Nauka za mir i bezbjednost, sa ciljem poboljšanja kvaliteta na polju pronalaženja i uništavanja NUS na teritroriji Crne Gore.

Projekat vrijedan 300 hiljada eura, sprovodiće se u etapama do 2016. godine, a njegova osnovna namjena je unaprijeđenje kapaciteta tima za uništavanje NUS-a, efikasnije uklanjanje tih sredstava, kao i smanjenje eventualne zloupotrebe i neželjenih dejstava prouzrokovanih nestručnim ophođenjem sa NUS-om.

„Budući da tim Direktorata za vanredne situacije nije imao odgovarajuću opremu za otkrivanje, transport i uništavanje NUS-a, kao i standardizovane procedure izvještavanja, u aktuelnoj projektnoj fazi NATO je obezbijedio dvije vrste detektora kojima će se vršiti pretraživanje terena i pronalaženje tih sredstava“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se navodi, Direktorat je dobio po dva kompleta od obije vrste – jedan je aktivni,odnosno površinski detektor koji uz pomoć radio talasa može očitati prisustvo NUS-a na do dva metra dubine, i drugi je pasivni, odnosno dubinski detektor, koji pronalazi fero-magnetne metale na do devet metara dubine.

U ovoj fazi sprovodi se i obuka za šest pripadnika tima za neeksplodirana ubojna sredstva, čime će se značajno povećati kapaciteti Ministarstva unutrašnjih poslova na polju čišćenja i uklanjanja NUS-a na teritoriji Crne Gore.

Rukovodilac NATO projekta, Arnold Šolderman,koji je tim povodom boravio u Direktoratu za vanredne situacije MUP-a, kazao je da se programom nastoji osnažiti saradnja između NATO saveza i partnerskih zemalja, kao što je Crna Gora.

“U ovom projektu, fokusirali smo se na akcije unaprijeđenje kapaciteta u oblasti neekspolodiranih ubojnih sredstava, kojih zbog pređašnjih ratova ima svuda u Crnoj Gori”, naveo je on.

Prema riječima Šoldermana, projekat se implementira u skladu sa Međunarodnim standardima za uklanjanje NUS-a, koji se odnose na pronalaženje, čišćenje i siguran transport tih sredstava, ali i izvještavanje o sprovedenim akcijama na tom polju.

Šolderman je dodao da je poboljašanje kapaciteta na uklanjanju NUS-a na siguran i bezbjedan način glavni benefit projekta.

Pripadnik tima za NUS Ministarstva unutrašnjih poslova i kodirektor projekta, Milovan Joksimović, kazao je da su benefiti projekta višestruki, počevši od toga da će građani sve manje dolaziti u susret sa tim sredstvima, jer će pripadnici tima za NUS sa unaprijeđenim kapacitetima samoinicijativno pretraživati teren.

On je naveo da će se na bezbjedniji način vršiti transport i uništavanje ovih sredstava.

Joksimović je ukazao da će se projektom smanjiti i mogućnost zloupotrebe NUS-a u eventualne terorističke svrhe.

U sljedećoj fazi, najavio je Joksimović, planira se nabavka opreme za transport pronađenih sredstava do mjesta za bezbjedno uništavanje, kao i uređenje samog mjesta gdje će se uništavanje vršiti.

„Nabavkom opreme i najavljenim i sprovedenim obukama, značajno će se unaprijediti kapaciteti MUP-a na polju pronalaženja i uklanjanja NUS, u cilju efikasne zaštite stanovništva Crne Gore od bombi, granata i drugih sredstava zaostalih iz prethodnih ratova vođenih na teritoriji naše zemlje“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: