Lubarda kao inspiracija i spona među gradovima

Planirana je i saradnja sa gradovima u kojima je Lubarda osvajao najznačajnija umjetnička priznanja, a to su između ostalih Pariz, Hag, Sao Paolo, Tokio, Njujork, Kalkuta, Beč
116 pregleda 0 komentar(a)
Đina Lazar, Foto: Slavica Kosić
Đina Lazar, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.12.2014. 14:26h

Fondacija “Petar Lubarda” ovih dana uputila je ponudu za saradnju institucijama u Kragujevcu i Skoplju. Ovo je nastavak akcije da se uspostvi saradnja sa gradovima u kojima je slikar Petar Lubarda ostavio trag, stvarao, dobijao nagrade ili im poklanjao značajne legate, kaže predsjednica Fondacije Đina Lazar, sestrična velikog slikara .

Podsjeća da je povod za to činjenica da su oba grada dobila značajne Lubardine legate.

Nakon izložbe u Narodnom muzeju u Kragujevcu koja je bila posvećena masakru 21. oktobra 1941, Lubarda je svoje slike poklonio galeriji kragujevačkog Spomen-muzeja.

Skoplju je slike darivao nakon izložbe organizovane u galeriji Rabotničkog univerziteta poslije katastrofalnog zemljotresa koji je ovaj grad zadesio 1963. godine.

Planirana je i saradnja sa gradovima u kojima je Lubarda osvajao najznačajnija umjetnička priznanja, a to su između ostalih Pariz, Hag, Sao Paolo, Tokio, Njujork, Kalkuta, Beč.

Đina Lazar vjeruje i da će biti još zainteresovanih da se pridruže likovnom konkursu “Lubrda kao inspiracija” u kome zasada učestvuju učenici srednjih škola iz Herceg Novog, Tivta, Cetinja i Nikšića.

Za šezdesetak učenika koji će učestvovati na konkursu “Lubarda kao inspiracija” organizovana je ovih dana likovna radionica u srednjoj umjetničkoj školi “Petar Lubarda” na Cetinju. Učenici su obišli i postavku Narodnog muzeja Cetinje i tako dobili nov uvid u Lubardino djelo.

Ovaj projekat je, prema riječima Đine Lazar, i ove godine biće završen izložbom najboljih radova koja će biti otvorena 13. februara, na dan smrti slavnog slikara, prvo u galeriji Porto Montenegra u Tivtu a kasnije u Herceg Novom, na Cetinju, u Nikšiću. Poziv da izložba bude organizovana u Kanadi stigao je od tamošnjeg udruženja likovnih umjetnika dijaspore.

Bonus video: