Skoro 800 zaposlenih u ŽICG, pa ne znaju ko je kome rod

Instituciji na čijem je čelu Sreten Radonjić trebalo je više od godinu da donese mišljenje u ovom slučaju
6291 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Zoran Đurić
Ilustracija, Foto: Zoran Đurić

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da ne postoji ugrožavanje javnog interesa u slučaju zapošljavanja više članova uže i šire porodice jednog od sada bivših direktora u Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore (ŽICG).

Instituciji na čijem je čelu Sreten Radonjić trebalo je više od godinu da donese mišljenje u ovom slučaju. Slučaj je pokrenut sredinom decembra 2017. godine, na osnovu članka u “Vijestima”, u kojem je navedeno da je u tom državnom preduzeću zaposlena supruga, dva bliska rođaka i porodični prijatelj sad već bivšeg direktora Sektora za upravljanje i regulisanje saobraćaja Predraga Vujovića.

Plate iz ŽICG u tom trenutku su primali supruga Ivana Vujović, bliski rođaci Miloš i Marko Stevović i prijatelj Srđa Radović.

“Na kraju se u izjašnjenju ŽICG ističe da s obzirom na to da je u njihovom društvu zaposleno 786 radnika, prosto je nemoguće znati da li je neko u rodbinskoj vezi sa P. V.,” stoji u mišljenju Agencije.

Međutim, u mišljenju stoji da je Inspekcija rada utvrdila kršenje Zakona o zapošljavanju u slučaju jednog od bliskih rođaka i porodičnog prijatelja.

“Zbog činjenice da poslodavac nije Zavodu za zapošljavanje prijavio slobodna radna mjesta radi praćenja ponude i na tržištu rada, inspektorka rada će shodno svojim ovlašćenjima podnijeti Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka”, navodi se u dokumentu i dodaje da jedan od Stevovića nije tamo zapošljen.

Agencija je tražila kompletnu dokumentaciju koju su na tim konkursima dostavili prijavljeni kandidati koji nisu primljeni, ali da su im iz ŽICG kazali da to ne mogu jer su je vratili tim kadidatima.

ŽICG nije dostavila dio sistematizacije koja se odnosi na radno mjesto Radovića. Iz Agencije tvrde da se iz liste prijavljenih kandidata konstatuje da je za to radno mjesto ispunjavao neophodne uslove.

Najuže rukovodstvo ŽICG, uključujući i Vujovića, bivšeg izvršnog direktora Milana Čolakovića i njegovog pomoćnika Milovana Strunjaša, bilo je u nemilosti ministra sobraćaja Osmana Nurkovića koji je pokrenuo promjenu u odboru direktora tog preduzeća, a navodno zbog više malverzacija i spornog poslovanja.

Bonus video: