Udruženje Roditelji: Ministarstvo zdravlja zatvara oči pred problemima

“U tekstu peticije je Udruženje je ocijenilo da su, sudeći na osnovu iskustva porodilja iz UNICEF-ove Ocjene stanja zdravstvene njege majke i bebe u Crnoj Gori, odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo već godinama u stanju koje zahtijeva korjenite i hitne promjene, zbog čega je tražilo da se napravi i sprovede plan hitnih mjera”, navodi se u saopštenju
59 pregleda 1 komentar(a)
beba, porodilište, Foto: Shutterstock
beba, porodilište, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.12.2014. 12:42h

Ministarstvo zdravlja odbilo je da aktivira online peticiju kojom je Udruženje Roditelji željelo da, uz podršku građana, zatraži od Vlade definisanje i preduzimanje hitnih mjera u porodilištima, uz obrazloženje da su tražene mjere svakodnevna aktivnost zdrastvenih ustanova u okviru kojih rade porodilišta.

Odbijanjem aktiviranja peticije, Ministarstvo, smatraju u Udruženju, poručuje da se problemi ne prepoznaju ili ne žele da se vide i stiče se utisak da se “zatvaraju oči pred nečim što je naša stvarnost“.

Jedna od članica Udruženja Roditelji podnijela je 25. novembra zahtjev za aktiviranje e-peticije putem Vladinog sistema Glas građana, jer sistem zahtijeva da peticiju pokrene fizičko lice, a o odbijanju su obaviješteni u petak, 5. decembra.

“U tekstu peticije je Udruženje je ocijenilo da su, sudeći na osnovu iskustva porodilja iz UNICEF-ove Ocjene stanja zdravstvene njege majke i bebe u Crnoj Gori, odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo već godinama u stanju koje zahtijeva korjenite i hitne promjene, zbog čega je tražilo da se napravi i sprovede plan hitnih mjera”, navodi se u saopštenju.

Peticijom se željelo tražiti hitno formiranje multidisciplinarne komisije za procjenu potreba svih odjeljenja ginekologije i akušerstva u Crnoj Gori i definisanje hitnih mjera koje je potrebno preduzeti u ispunjenju standarda iz UNICEF-ovog dokumenta.

Takođe je zatraženo poštovanje prava na punu informisanost roditelja o zdravstvenom stanju njihove djece, kao i rekonstrukcija svih porodilišta i odjeljenja GAK u Crnoj Gori koja bi podrazumijevala obnovu porođajnih i soba za porodilje, bokseva, toaleta... u naredne dvije godine.

Udruženje je peticijom htjelo da zatraži i obezbjeđivanje opreme neophodne za optimalno funkcionisanje odjeljenja ginekologije i akušerstva i porodilišta poput porođajnih i stolova za reanimaciju i sanitarno-higijenskog materijala, kao i uspostavljanje nutritivno odgovarajućih obroka za pacijentkinje.

“Svi ovi zahtjevi su definisani na osnovu sugestija, stavova i iskustava majki koje su se porađale u crnogorskim porodilištima, i na koje smo zajedno sa njima ukazivali posljednje tri godine koliko Udruženje postoji, a posebno nakon situacije u bjelopoljskoj opštoj bolnici, kada je umrla jedna beba, a inficirano još četiri”, navodi se u saopštenju, i dodaje se:

“Tragičan događaj i veliki broj dešavanja nakon njega pokazali su nam da sve što smo željeli da tražimo peticijom, u Crnoj Gori zaista ne postoji pa ovakav odgovor Ministarstva smatramo neprihvatljivim i neadekvatnim”.

Odbijanjem aktiviranja peticije, Ministarstvo, smatraju u Udruženju, poručuje da se problemi ne prepoznaju ili ne žele da se vide i stiče se utisak da se “zatvaraju oči pred nečim što je naša stvarnost“.

Udruženje Roditelji će se u narednom periodu potruditi da vrlo jasno i snažno informiše nadležne i javnost o tome gdje majke vide probleme i očekuju promjene, a u toj instituciji se nadaju da će nakon toga Ministarstvo zdravlja shvatiti da pacijenti i oni koji donose odluke ne vide stanje i promjene u porodilištima istim očima.

“Svaka majka koja se porodila u nekom od crnogorskih porodilišta imaće priliku da napiše svoje iskustvo i sugeriše šta smatra da bi njoj i njenom djetetu kao i porodici značilo da je bilo drugačije, ali i da pohvali određene situacije i uslove kako bi se svi zajedno motivisali na praćenje primjera dobre prakse”, navodi se na kraju saopštenja.

Bonus video: