Obradović: Dijete se moglo zaraziti i preko ruku medicinskih radnika

“Nalaz (obdukcije) ne kaže da li je uzrok smrti bakterija”, kazao je Obradović, istakavši da smatra da se krivac za infekciju neće pronaći...
78 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2014. 12:23h

Profesor Prirodno-matematičkom fakulteta UCG na Studijskom programu za biologiju prof. dr Danko Obradović sinoć je, gostujući u emisiji “Robin Hud” na televiziji Crne Gore, kazao da se novorođenačka sepsa javlja vrlo rijetko i da je infekcija nastala u direktnom kontaktu sa krvlju beba.

Na rukama babica i doktora i mnoštvu predmeta iz bjelopoljske bolnice u međuvremenu su pronađene bakterije koje su dovele do infekcije bebe Slaviše i Danke Knežević, koja je okončana smrću.

Bakterija bacillus sp. pronađena je na čak šest predmeta - inkubatoru, česmi, vagi za mjerenje beba, hvataljci za tufere u dječjem boksu u Porodilištu, čaršavu i ogradici na krevetu na odjeljenju Neonatologije, stolu, ali i na opranim rukama babice i doktorke.

Druga, staphylococus aureus, izolovana je na rukama jedne od porodilja i babice, saopšteno je sinoć u emisiji “Robin Hud”.

Obradović je rekao da je bakterija mogla da bude teorijski prenesena sa hvataljke za tufere u dječjem boksu u Porodilištu, ali i preko ruku nekoga od medicinskih radnika, ako su došle u direktni kontakt sa krvlju novorođečeta.

Pozvavši se na nalaze obdukcije, Obradović je istakao da sporna bakterija nije pronađena u plućima preminule bebe i da se zbog toga ne može tvrditi da je ona izazvala krvarenje i gušenje u plućima, a potom i smrt.

“Nalaz (obdukcije) ne kaže da li je uzrok smrti bakterija”, kazao je Obradović, istakavši da smatra da se krivac za infekciju neće pronaći...

Upitan kako je moguće da je kod iste osobe u bolnici nađena jedna bakterija, a poslije pranja ruka sasvim druga, on je odgovorio da je teorijski moguće da je osoba pokupila bakteriju prilikom zatvaranja česme, ili brisanja ruku peškirom.

Pojasnio je da je pravilo da se ruke nakon pranja obrišu papirnim ubrusom, a potom njime zatvori česma.

Bonus video: